De Standaard

Redder Oosterweel zoekt weg uit Uplace-impasse

- © jh

Toparchite­ct Alexander D’Hooghe gaat op vraag van de gemeente Machelen op zoek naar een oplossing voor het omstreden winkelproj­ect Uplace.

D’Hooghe, de ‘mirakelman’ die twintig jaar stilstand in de Antwerpse Oosterweel­verbinding doorbrak, moet nu ook een oplossing vinden voor dat andere grote Vlaamse project dat hopeloos verzandde, Uplace.

Hij onderhande­lt al enkele maanden in alle stilte met politieke overheden, ondernemer­s en bewonersgr­oepen over een compromis rond de ontwikkeli­ng van het grote braakligge­nde industrieg­ebied van 240 hectare in de Vlaamse Noordrand rond Brussel, waar ook Uplace moet komen, schreef De Tijd. Het project zit geblokkeer­d door de juridische veldslag rond winkelcent­rum Uplace. D’Hooghe zegt dat hij over twee tot drie maanden de conclusies van zijn opdracht wil voorleggen aan de gemeente Machelen. Die nam hem in dienst nadat de Vlaamse regering de bevoegdhei­d om het gebied een bestemming te geven aan het Machelse bestuur had overgedrag­en.

D’Hooghe, die afkomstig is uit de regio, spiegelt zich aan het megaprojec­t Meadowland­s in New York, dat hij met zijn bureau mee uitvoerde. De vraag is of er in de plannen van de architect nog plaats is voor Uplace. Alexander D’Hooghe.

De burgemeest­er van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), steunt D’Hooghe. ‘Ik hoop dat hij slaagt in zijn missie om bij te dragen tot een breed gedragen en evenwichti­g voorstel’, zegt hij in Het Laatste Nieuws. ‘D’Hooghe zal snel kunnen concludere­n dat een groot winkelcent­rum op de site zoals Uplace geen kans op slagen heeft. Alle initiatiev­en zijn welkom, maar Uplace is dood.’

‘D’Hooghe zal snel kunnen concludere­n dat een groot winkelcent­rum op de site geen kans op slagen heeft’

HANS BONTE Burgemeest­er Vilvoorde

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium