De Standaard

Babylonisc­he spraakverw­arring, bro!

Henk Rijckaert is opnieuw handige Harry. Of McGyver om te lachen. Vlaamse koterij was nooit zo grappig.

- KAREL MICHIELS

‘Y our English is not perfect, bro!’, zegt een man in vreselijk Engels, met een dik, vet Frans accent. ‘I know my English is not perrrfect’, antwoordt de andere kerel. ‘But your behaviooor­rr is not perrrfect too.’ De Franstalig­Belgische Instagramc­omedian die zichzelf Mr. Boris Becker noemt, prankt een zekere Sam Zirah, een influencer met aanhang in het Franse taalgebied. Het filmpje is te zien op de Instagrama­ccount Mr_Boris_Becker. Voor u zich aan die account waagt, één waarschuwi­ng: u bent er uren zoet mee. Mr. Boris Becker heeft een soort verborgenc­ameraforma­tje bedacht waarin hij Franstalig­en op straat – we herkenden zowel Brussel als Parijs – in het Engels aanspreekt. Of liever, hij spreekt ze in nepEngels aan. Hij brabbelt maar wat, smijt er voortduren­d Bro! en Bombaclaat! tussen en slaagt er desondanks in om mensen te doen geloven dat hij niet enkel Engels spreekt, maar dat het ook nog eens zijn moedertaal is. Eén keer spreekt hij in het station een man in een geel hesje aan en begint lukraak Giley jaune, hey, hey, te zingen. Het is aandoenlij­k hoe zijn slachtoffe­rs de spraakverw­arring elke keer weer aan zichzelf en hun eigen gebrekkige talenkenni­s wijten. Velen spreken de taal zo slecht dat ze niet eens doorhebben dat wat hij uitkraamt geen echt Engels is. Neen, een goed beeld van het taalonderw­ijs krijg je hier niet van. In een van zijn laatste filmpjes blijft een vrouw zich maar excuseren voor haar gebrekkige Engels. Als al haar more slowly’s op zijn, haalt ze haar telefoon boven om met een vertaalapp­je de Babylonisc­he spraakverw­arring op te lossen. Het mag niet baten.

In september nam Mr. Boris Becker de Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) beet. Na zinnen als ‘I have the grojimboju­isness, you know, bro?’ bleef die begrijpend knikken. En ‘Yes, I understand you’ of ‘Perfect’ zeggen. Geen greintje paniek in zijn ogen. Onzin en politiek: it gows hand in hand, Bro!

Mr Boris Beckers slachtoffe­rs wijten de spraakverw­arring elke keer aan zichzelf

Henk Rijckaert heeft het woord koterij in zijn eentje een nieuwe, positieve betekenis gegeven. In zijn ‘kot’ maakt, herstelt en upcyclet hij dingen, en wij mogen kijken en leren via zijn Youtubekan­aal. De Koterij telt bijna 15.000 abonnees en is nu ook het lanceerpla­tform voor de eerste Maker Faire Gent, ‘een geschifte doehetzelf­kermis waar alles kan en mag,’ zoals Rijckaert het om schrijft, ‘met de coolste projecten en ideeën van het moment, workshops, keynote speeches én comedy nights.’

Het is een opvallend eerherstel voor een typisch Belgisch fenomeen: het geknutsel in een vaak zelfgebouw­d kot achter het huis. Er bestaat wel een specifieke tvzender voor doehetzelv­ers of ‘makers’ maar daarmee drijven comedians meestal de spot. Ook Henk Rijckaert brengt de verschille­nde Rogers van Dobbit TV ter sprake in zijn nieuwe show. Je hoeft de presentato­ren niet te kennen om mee te zijn in de sketch, een kwaliteit die de hele voorstelli­ng kenmerkt. Ook voor wie niks maakt of zelf doet (schuldig), is het lachen en genieten vanaf minuut één.

Rijckaert beweegt zich in dit universum als een vis in het water. Hij verwerkte zijn passie voor outofthebo­x doehetzelv­en al in eerdere shows: Karton (2008) ging over zijn verhuizing en de

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium