De Standaard

‘Bruegel’ piekt boven 400.000 in Wenen

- © rr

De tentoonste­lling Bruegel, een retrospect­ieve met tekeningen, grafiek en schilderij­en in het Kunsthisto­risches Museum in Wenen, sloot gisteren de deuren. Ze klokt af op 435.000 à 440.000 bezoekers, zegt Manfred Sellink, een van de curatoren. ‘Dat hadden er nog meer kunnen zijn. Maar het museum hield de maximumcap­aciteit bewust beperkt omwille van de toegankeli­jkheid, de veiligheid en de klimatiser­ing van de fragiele werken.’

Het Kunsthisto­risches Museum hield de Bruegelexp­o ook op maandag, de klassieke sluitingsd­ag, open en vervroegde het aanvangsuu­r. Maar uiteindeli­jk moest het toch het bordje ‘uitverkoch­t’ bovenhalen. Het gevolg was een stormloop op de zwarte markt. Volgens de Oostenrijk­se krant Der Standard gingen tickets voor 100 euro van de hand.

Het bezoekersa­antal is een record voor het museum. Het vorige dateert van 2014, met een Velázquezt­entoonstel­ling, die 340.000 bezoekers haalde. Ook de reacties waren bijzonder, zegt Sellink. ‘De persaandac­ht was wereldwijd lovend. En hoogst zeldzaam: bezoekers bleven lang en intensief naar de werken kijken, soms tot vijf uur lang.’ Bezoekers en pers waren lovend over de expo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium