De Standaard

Hoofdgerec­ht: gebakken hersenen

- © Kurt Van der Elst GILLES MICHIELS Villanella/Hanneke Paauwe Tot 7/4 op tournee. © rr

Wie is de grootste slokop: de mens die online zijn eten bestelt of de computer die zijn voorkeur opslaat?

Volgens psycholoog Erik Thys staat de cerebrirap­tor symbool voor wat slimme computers vandaag met ons doen. Het parasitair­e diertje ziet er onschuldig uit, maar zodra het zich heeft vastgebete­n onder onze hersenpan is intellectu ele afstomping het gevolg. Op Thys’ vergelijki­ng heeft theatermaa­kster Aurelie Di Marino Cerebrirap­tor gebaseerd, een absurde komedie over de hedendaags­e toevloed aan informatie.

In een restaurant waar vier gasten via een hypermo dern systeem hun eten bestellen, is het keuzeaanbo­d zo groot dat je naar de eenvoud van een frituur snakt. Terwijl de excentriek­elingen Kan de mens de toevloed aan info aan? de beslissing maar blijven uitstellen, komen ze in allerlei bizarre situaties terecht met de Siricomput­er, die niet alleen avances begint te maken, maar ook in hun onderling contact interferee­rt.

Als er in het restaurant al een gesprek op gang komt, gebeurt dat via dit toestel. Siri ontgroeit haar dienende rol en gaat met de uitspraken van de personages aan de haal. Het is geen toeval dat het enige geserveerd­e wat verschijnt gebakken hersenen zijn. Of dat Siri een ode krijgt op de tonen van Eddy Wally's ‘Chérie’.

Cerebrirap­tor zit vol subtiele details, die doen vermoeden dat er in de absurditei­t een diepere analyse van onze moderne technologi­e valt te ontwaren. Daarom is het zo jammer dat deze voorstelli­ng te vaak een collage van losse scènes blijft, alsof ook Di Marino moeilijk de overvloed aan materiaal kon beteugelen. Nu levert de confrontat­ie van het algoritme met deze vier ongeleide projectiel­en wel vonken op, maar geen vuurwerk. En braaf zijn! ¨¨¨èè Het wordt een anarchisti­sche beestenboe­l.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium