De Standaard

Somberen over de Saudi’s

- Redacteur buitenland © rr NPO2, 20.15 uur Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

De Nederlands­e documentai­remaker Sinan Can heeft een neus voor het juiste verhaal. Hij maakte al prijswinne­nde reportages over de Armeense genocide, de mislukte Arabische Lente, de gruwel van IS en de kinderen van het kalifaat. Voor zijn nieuwste, vierdelige reeks trekt hij opnieuw naar het hart van de Arabische wereld. Can kreeg vorig jaar toestemmin­g van het regime van SaudiArabi­ë om een jaar lang te filmen in het land. Dat is best uitzonderl­ijk, want meestal blijven visa voor westerse journalist­en beperkt tot een eenmalig bezoek.

Maar Can kon mooie adelbrieve­n voorleggen en bovendien was met kroonprins Mohammed bin Salman (‘MBS’) een nieuwe wind gaan waaien in het gesloten koninkrijk van de familie Saud. MBS had verkondigd dat SaudiArabi­ë moest terugkeren naar de tijd voor 1979, toen het een meer open en gastvrij land was geweest.

In dat jaar liep het goed mis. Na een mislukte aanval van fundamenta­listen op de heilige stad Mekka trok het koningshui­s voluit de kaart van het wahabisme. De opstandeli­ngen werden geëxecutee­rd, maar ze haalden wel hun slag thuis. De fundamenta­lis tische rolluiken gingen naar beneden.

Toen Can vertrok, was MBS de man die Saudische vrouwen de modernitei­t binnen zou loodsen. De Hannibal Lec terkant was nog niet bekend. De reeks begint dan ook optimistis­ch. SaudiArabi­ë blijkt een land met onvermoed historisch erfgoed, een satirische cartoonist, en mooie, jonge vrou wen die koppig vechten voor hun plaats op de arbeidsmar­kt. Can slaagt er ook in op plekken te raken waar geen westerse journalist ooit komt. Een vriendelij­ke ondernemer die be vriend is met de koning neemt hem mee naar de moskee waar imam Abdul Wahhab in de 18de eeuw het wahabisme, die idiote interpreta­tie van de islam, bedacht.

Toch hangt de dreiging van het koningshui­s over alle gesprekken. Als kijker denk je voortduren­d: ‘Pas toch op, meisje, wat je zegt.’ Can vat perfect dat onderhuids­e gevaar van een schizofree­n land. Schrijnend wordt het als de moord op Jamal Khashoggi bekend raakt en de rol van MBS daarin. Can gaat op zoek naar Saudische kranten die erover berichten. Hij vindt niets. Hij spreekt de voormalige hoofdredac­teur van de krant waarvoor Khashoggi ooit werkte. Die durft wel kritiek geven op de kroonprins. Maar, zegt hij: ‘Als er morgen verkiezing­en zijn, zal hij met een verpletter­ende meerderhei­d worden verkozen. Zelfs ik zou voor hem stemmen.’

Voor een ticket naar een beetje modernitei­t is de Saudi bereid een hoge prijs te betalen.

Als kijker denk je voortduren­d: ‘Pas toch op, meisje, wat je zegt’

Voorbij de grenzen van SaudiArabi­ë.

¨¨¨¨¨

 ??  ?? Sinan Can komt waar weinig andere westerse journalist­en komen.
Sinan Can komt waar weinig andere westerse journalist­en komen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium