De Standaard

Saudische tiener schopt het van sharia tot shorts

Rahaf Qunun (18), die zich vorige week barricadee­rde in Thailand om niet terug te worden gestuurd naar haar Saudische familie, is veilig in Canada.

- JORN DE COCK © rtr

‘Derde land, het is me gelukt!’, schreef Rahaf Qunun vrijdag op Twitter vanuit het vliegtuig dat haar van Thailand via ZuidKorea naar Canada zou brengen. Daar had ze asiel aangeboden gekregen na een woelige week. Ze probeerde te ontsnappen aan haar familie in SaudiArabi­ë en aan de strikte patriarcha­le wetten die haar ook als meerderjar­ige verbieden zonder de instemming van haar vader te reizen.

‘Dit is Rahaf Qunun, een zeer moedige nieuwe Canadese’, verwelkomd­e minister van Buitenland­se Zaken Chrystia Freeland haar persoonlij­k in de luchthaven van Toronto. Qunun droeg een sweater met het opschrift ‘Canada’, een pet van het VNCommissa­riaat voor de Vluchtelin­gen (UNHCR) en een korte rok tot boven de knieën, wat een Canadese columnist het commentaar ‘van sharia tot shorts’ ontlokte.

Qunun was een onbekende Saudische studente, tot ze vorig weekeinde in Thailand landde, op weg naar Australië waar ze asiel wilde aanvragen. Haar vader had intussen protest aangeteken­d tegen haar reis en Qununs paspoort werd haar volgens eigen zeggen door een Saudische diplomaat met een smoes afhandig gemaakt. Dus barricadee­rde ze zich in de hotelkamer op de luchthaven, waar ze de terugvluch­t moest afwachten.

Twittertel­ler

Ze begon te vertellen via Twitter. Ze wilde weg van haar familie, schreef ze, en omdat ze zowel ‘ongehoorza­am’ was en ook de islam had afgezworen, zou haar in SaudiArabi­ë een pijnlijk lot wachten. De belangstel­ling voor Qunun groeide snel, gisteren stond haar Twittertel­ler op 157.000 volgers. Een video toont hoe een Saudische diplomaat aan een Thaise politieoff­icier zegt: ‘Ik wou dat ze haar telefoon hadden afgenomen in plaats van haar paspoort.’

De VNvluchtel­ingenorgan­isatie UNHCR bekommerde zich uiteindeli­jk om haar, zodat ze haar hotelkamer veilig kon verlaten. En terwijl de regering van Australië haar aanvraag om downunder te leven ‘onderzocht’ – Australië heeft een slechte reputatie inzake asielzoeke­rs – bood Canada haar al snel een veilige bestemming.

‘Ik kan bevestigen dat we het VNverzoek (tot hervestigi­ng) hebben aanvaard’, zei de Canadese premier Justin Trudeau vrijdag. ‘We zijn blij dit te doen, omdat Canada een land is dat begrijpt hoe belangrijk het is op te komen voor mensenrech­ten en de rechten van vrouwen in de hele wereld.’

Ruzie met Saudi’s

Canada is al verwikkeld in een diplomatie­ke ruzie met SaudiArabi­ë, sinds Canada vorige zomer de Saudi’s had opgeroepen gearrestee­rde vrouwelijk­e activisten vrij te laten. Riyad reageerde daarop met de uitwijzing van de Canadese ambassadeu­r, de terugroepi­ng van veertigdui­zend Saudische studenten uit Canada en het bevriezen van handelsrel­aties. Met de ontvangst van Qunun geeft Trudeau aan niet te zullen zwichten voor die druk.

Voor SaudiArabi­ë komt de zaakQunun alweer ongelegen, omdat het internatio­naal de schijnwerp­ers zet op de aftandse patriarcha­le wetten van het land. Vrouwen hebben er voor tal van officiële handelinge­n nog altijd de toestemmin­g nodig van een mannelijke voogd. Nu Rahaf Qunun heelhuids uit de Saudische klauwen is ontsnapt, wordt verwacht dat nog meer jonge Saudische vrouwen zich aan een ‘ontsnappin­g’ zouden kunnen wagen.

‘Ik wou dat ze haar telefoon hadden afgenomen in plaats van haar paspoort’

SAUDISCHE DIPLOMAAT

De zaakQunun zet de schijnwerp­ers op de aftandse patriarcha­le wetten van SaudiArabi­ë

Rahaf Qunun was bij haar aankomst in Canada: ze droeg een sweater met opschrift ‘Canada’, een pet van de VNvluchtel­ingenorgan­isatie UNHCR en een korte rok tot boven de knieën

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium