De Standaard

Apple: van wowbedrijf tot saaie dienstverl­ener

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Wordt 2019 het jaar waarin de iPhone zijn mojo terugvindt? Het lijkt er niet op. Apple, dat elk jaar in de herfst zijn nieuwste smartphone voorstelt, gaat dit jaar exact hetzelfde doen als vorig jaar. Dat bericht The Wall Street Journal, dat anonieme bronnen citeert. Volgens de krant komen er opvolgers voor de peperdure iPhone XS en XS Max, en eentje voor de nog steeds erg dure iPhone XR. De verschille­n zullen minimaal zijn, zoals drie camera’s op de achterkant voor het duurste model en twee voor de andere. Daarmee poogt Apple de concurrent­ie, die zulke cameramodu­les al langer heeft, bij te benen.

Daarmee lijkt Apple opnieuw te kiezen voor het intussen gekende recept: ietwat saaie, incremente­le verbeterin­gen van een matuur product, waarbij geen grote veranderin­gen meer worden verwacht. Volgens de WSJ is de productiep­rocedure bovendien al zo ver gevorderd dat er geen grote wijziginge­n aan de toestellen meer kunnen worden aangebrach­t. Mocht Apple plots toch een killerfeat­ure willen introducer­en: het zou niet eens meer kunnen.

Dus zal, net zoals vorig jaar, de geruchtenm­olen vooral draaien rond de prijs van die toestellen: behoudt Apple de premiumpri­jzen boven de duizend euro? Daarmee slaagde Apple er eerder in om de dalende smartphone­verkoop, het gevolg van een verzadigde markt, te counteren. Maar sinds Tim Cooks recente omzetwaars­chuwing weten we dat aan dat verhaal stilaan een einde is gekomen. Gebrui kers houden langer vast aan hun oudere toestellen waarvan ze liever de batterij vervangen. En er is de concurrent­ie van opkomende merken als Huawei en Xiaomi – zeker in de voor Apple zo cruciale Chinese markt – die qua features niet moeten onderdoen voor de iPhone. Het deed de beurskoers allemaal geen goed. De tijden waarin Apple meer dan een biljoen dollar waard was, lijken ver weg.

Hoe gaat Apple dat tij keren? Op korte termijn kan het de iPhone dus niet radicaal heruitvind­en, zoals sommigen hopen. Bronnen van de WSJ zeggen dat er eerder functies uit het toestel zullen worden geschrapt om de kostprijs te verlagen. Zal dat zich ook vertalen in een lagere verkooppri­js, om de verkoop aan te zwengelen? Het is verre van zeker. De voorspelli­ng dat de iPhones van 2018 goedkoper zouden worden, is ook futiel gebleken. Met de telefoons die in 2020 op de markt komen, kan het bedrijf wel radicaler zijn en nog eens met nieuwighed­en uitpakken. Maar een echt woweffect teweegbren­gen zoals weleer, kan dat überhaupt nog wel met een product als een smartphone?

Apple legt de laatste tijd sterk de nadruk op diensten – zoals de online opslagdien­st iCloud en de muziekserv­ice Apple Music. Een videodiens­t à la Netflix komt er naar alle waarschijn­lijkheid ook aan. Diensten stonden het laatste kwartaal in voor 10,8 miljard dollar omzet en Apple verwacht dat het cijfer sterk zal stijgen. Maar services zijn niet sexy. Ze hebben geen woweffect zoals die eerste iPod, iPhone of iPad dat hadden. Ze brengen wel steeds meer geld in het laatje. Dat is teleurstel­lend voor Applefans, maar hoopgevend voor de aandeelhou­ders.

De tijden waarin Apple meer dan een biljoen dollar waard was, lijken ver weg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium