De Standaard

Coca-Cola weet wat gezond is voor China

Handelsoor­log of niet, China laat zich zijn beleid rond obesitas voorschrij­ven door multinatio­nals als CocaCola en McDonald’s.

- GISELLE NATH

Sinds 2015 introducee­rde een tiental Europese landen suikertaks­en op frisdrank om overgewich­t tegen te gaan. Nu de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) aandringt op zulke belastinge­n en gesuikerde dranken afraadt voor kinderen, zit de frisdranki­ndustrie in het defensief.

Op nietwester­se markten hebben de producente­n wel nog grotendeel­s vrij spel. Voedingsbe­drijven met wortels in de VS hebben in China een uitzonderl­ijk grote politieke impact. Het door CocaCola, McDonald’s, Nestlé en andere bedrijven gesponsord­e Internatio­nal Life Sciences Institute (ILSI) blijkt al jarenlang Chinese campagnes tegen overgewich­t vorm te geven. ILSIChina deelt zelfs kantoren met de ministerië­le diensten voor Volksgezon­dheid. Cruciale preventiec­ampagnes worden eigenlijk ontworpen vanuit Washington, en niet Peking.

Dat blijkt uit onderzoek van professor Susan Greenhalgh, verschenen in het Journal of Public Health Policy. Greenhalgh baseerde zich op twintig jaar gezondheid­sbeleid en op gesprekken met Chinese beleidsmak­ers. Wat bleek? Toen China obesitas tussen 1999 en 2003 erkende als epidemie, ging 42 procent van alle adviezen vooral over hoe je gezond moest eten. Er werd weinig gepraat over bewegen als ultieme manier om gezond te blijven.

Maar de klemtoon verschoof sindsdien van eten naar bewegen. Greenhalgh stelde vast dat hoe meer geld de lokale tak van het ILSI investeerd­e, hoe meer de Chinese voorlichti­ngscampagn­es het hadden over beweging. Vanaf 2010 hamerde 60 procent van alle campagnes alleen maar op ‘actief’ zijn. China vraagt studenten vandaag om tien minuten per dag te sporten: CocaCola sponsorde al jaren geleden een gelijkaard­ige ‘Take 10’campagne in de VS.

Eenzijdig advies

Het gaat niet zozeer om wetenschap­svervalsin­g, wel om eenzijdig advies. Zo haalde het ILSI wel Amerikaans­e wetenschap­pers die onderzoek deden over fitness naar China, maar geen die de effecten van frisdrank op diabetes onderzocht­en. Chinezen die de gesponsord­e congressen bezochten, zeiden onder de indruk te zijn van de ‘moderne wetenschap­pelijke consensus’ uit het Westen.

Cruciale preventiec­ampagnes voor de Chinese volksgezon­dheid worden eigenlijk ontworpen in Washington, en niet Peking

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium