De Standaard

Dilbeek bezorgd over lekken in waterleidi­ng

Het gemeentebe­stuur van Dilbeek maakt zich zorgen over de watertrans­portleidin­g tussen Asse en Ukkel. Meerdere lekken in de leiding wijzen op de noodzaak van een grondige renovatie.

- © jvi © jvi

Niet op één, maar op drie plaatsen in Dilbeek en Asse werden begin deze maand waterlekke­n vastgestel­d in de belangrijk­e toevoerlei­ding. De oorzaak was een ‘waterslag’ die tijdens onderhouds­werkzaamhe­den ontstond.

Dat leidde tot een spectacula­ir lek in de Brusselstr­aat, op de grens van SintUlriks­Kapelle met GrootBijga­arden. Het water spoot er metershoog de lucht in. Ook langs Vrijthout in Asse en de Stationsst­raat in Dilbeek werden minder indrukwekk­end ogende lekken vastgestel­d. Schade op andere locaties in de buurt is bovendien niet uitgeslote­n.

Het gemeentebe­stuur van Dilbeek maakt zich ernstige zorgen. De leiding is vooreerst honderd jaar oud. Bovendien zijn er in het recente verleden nog moeilijkhe­den met deze leiding gerezen. ‘We hebben als college gevraagd dat de buis, die dwars door Dilbeek loopt, volledig geïnspecte­erd en gerenoveer­d wordt’, zegt de schepen van Openbare Werken van Dilbeek, Stijn Quaghebeur (NVA).

Versterken­de ‘kous’

Watermaats­chappij Farys begrijpt de bezorgdhei­d. ‘Het gaat om een ernstig voorval, waarna we uiteraard een onderzoek zijn begonnen’, zegt Bruno Pessendorf­fer, de woordvoerd­er van Farys. ‘Er wordt een grondige inventaris gemaakt van de binnenkant van de buis. We gaan grondig te werk en dat neemt tijd in beslag. Het is te vroeg voor conclusies.’

De leiding op Dilbeeks grondgebie­d volledig vervangen, is niet aan de orde. Daar dringt het gemeentebe­stuur ook niet op aan. De hinder die daarmee gepaard zou gaan, zou niet te overzien zijn. ‘De “waterslag” die de problemen heeft veroorzaak­t, kan een nieuwe buis ernstig beschadige­n’, benadrukt Pessendorf­fer. ‘Een geheel nieuwe buis is een van de opties, maar niet noodzakeli­jk de beste. Een meer waarschijn­lijke oplossing, met ongeveer hetzelfde In de effect, is een techniek waarbij we een versterken­de “kous” door de bestaande leiding trekken.’

Vrijthout, een veel gebruikte doorgangsw­eg van SintUlriks­Kapelle naar Asse, blijft nog meerdere dagen afgesloten. Een metersdiep­e put waarbij de buis is blootgeleg­d, verspert er de weg. In de Brusselstr­aat is alterneren­d verkeer mogelijk. Het deel van de leiding waarin het gat geslagen werd, is al verwijderd. Een nieuw stuk leiding ligt klaar om er ingepast te worden. spoot het water onlangs meters de lucht in.

‘We hebben gevraagd dat de leiding volledig geïnspecte­erd en gerenoveer­d wordt’

STIJN QUAGHEBEUR (NVA) Schepen van Openbare Werken

 ??  ?? De doorgangsw­eg Vrijthout in Asse is nog dagen afgesloten voor het verkeer.
De doorgangsw­eg Vrijthout in Asse is nog dagen afgesloten voor het verkeer.
 ??  ?? Brusselstr­aat
Brusselstr­aat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium