De Standaard

Belgische kroon voor Koning

In een oercross in de Kruibeekse polders zette Toon Aerts gisteren onmiskenba­ar in de verf dat de hiërarchie aan de top van het Belgische veldrijden dit seizoen is veranderd.

- BENEDICT VANCLOOSTE­R © David Stockman/belga

Belgisch kampioensc­hap

Niels Albert verkondigd­e het al weken op voorhand. In afwezighei­d van slokop Mathieu van der Poel zou Kruibeke het toneel worden van de meest beklijvend­e cross van het seizoen. De voorspelli­ng van de Belgische Toon Aerts bedankte vooral zijn kampioen van 2011 kwam uit. De hoofdrolsp­elers waren dan wel de twee tenoren die vooraf door alle kenners naar voor waren geschoven, het scenario zette de veldritfan herhaaldel­ijk op het verkeerde been.

‘In de eerste twee ronden had ik last met het hoge tempo’, verklaarde topfavorie­t Wout van Aert waarom hij al vroeg een paar keer een gaatje moest laten op Toon Aerts. ‘Misschien was dat al een voorteken. Maar dan maakte Toon een schuiver op een schuine kant, waardoor ik terug in de wedstrijd kwam. Ik was erdoorheen, dacht ik. Ik reed ook van hem weg, maar ik denk dat ik daarbij wat over mijn toeren ben gegaan. Ik begon de foutjes op te stapelen en was mijn ritme kwijt. Toon kwam weer aansluiten en nam meteen over. Ik kon niet meer volgen. Ik heb er ook geen verklaring voor, nooit had ik hetzelfde gevoel als op andere kampioensc­happen.’

Haasjeover

De manier waarop Van Aert en Aerts gisteren haasjeover speelden, was de perfecte weerspiege­ling van hoe ze al heel het seizoen – in de schaduw van Van der Poel – de toppositie in de Belgische hiërarchie van elkaar overnemen. Bij aanvang van deze veldritcam­pagne was het Aerts die het laken naar zich toetrok, onder meer met dubbele wereldbeke­rwinst in de Verenigde Staten.

Midden oktober begon de wereldkamp­ioen evenwel de rollen om te draaien en nog eens twee maanden later leek het erop dat hij de nationale rangorde helemaal had hersteld. Van Aert ging de renner van TelenetFid­ea opnieuw systematis­ch in de uitslagen vooraf, op een schoonheid­s foutje in Diegem na.

De statistiek­en tot het BK spraken op het eerste gezicht in het voordeel van de wereldkamp­ioen. Over heel het seizoen bekeken was Van Aert vaker vóór Aerts geëindigd dan omgekeerd (dertien tegenover zeven). Maar achter die oppervlakk­ige balans ging een andere werkelijkh­eid schuil. Niet alleen had Aerts al één overwinnin­g die hem leerde om tijdens de wedstrijd op de juiste momenten op de juiste dingen te focussen. meer op zak dan Van Aert, uit zijn zegelijst sprak ook meer kwaliteit. Als er nog discussie over bestond, maakte Aerts er gisteren komaf mee: hij is dit seizoen de beste Belgische crosser. Zelf verwoordde hij het bescheiden: ‘Mathieu steekt er nog altijd ver bovenuit, maar ik denk wel dat ik dit seizoen de kloof met Wout gedicht heb.’

Andere aanpak

Aerts dankt zijn nieuwe status aan een extra jaartje ervaring, maar ook aan twee doorslagge­vende ingrepen in zijn voorbereid­ing. Met zijn trainer besliste hij om het in zijn trainingsa­anpak over een andere boeg te gooien. De focus verschoof van vooral explosieve trainingen naar meer lange, zware krachttrai­ningen.

Tegelijk werkte Aerts aan zijn mentale weerbaarhe­id. ‘In augustus heb ik contact gezocht met een

‘Mathieu steekt er nog altijd ver bovenuit, maar ik denk wel dat ik dit seizoen de kloof met Wout gedicht heb'

TOON AERTS Belgisch kampioen

 ??  ?? mental coach,
mental coach,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium