De Standaard

Bach hoort niet thuis in de Delhaize

-

MARLIES DE MUNCK heeft begrip voor de violist die zich verzet tegen de komst van Delhaize in een kerk. Hij zet zich in voor een artistiek ideaal dat onder druk staat.

Muzikant Mikhail Bezverkhni trekt ten strijde tegen de commerciël­e herbestemm­ing van de SintAnnake­rk in Gent (DS 9 januari). Zijn viool gebruikt hij als wapen, Bach is zijn munitie. Het is hem niet te doen om het stenen gebouw zelf. Delhaize was immers de enige kandidaato­vernemer die het gebouw intact wilde laten (DS 11 januari). Wat Bezverkhni wil redden is ‘het sacrale’. Maar wat is dat precies? Strijdt hij in naam van de kerk of van de kunst?

Op het eerste gezicht gaat het om een consequent­e navolging van Jezus zelf, die de handelaren uit de tempel verdreef. In De Afspraak verwoordde Bezverkhni het probleem kort en krachtig als ‘bazaar in de kerk’. De materialis­tische motieven van de commerce staan haaks op het sacrale. Zelfs de meest ethisch vervaardig­de, biologisch geteelde waren kunnen ons leven niet voorzien van zin of betekenis.

Maar is kunst in de kerk dan zoveel beter? Bezverkhni verwijst naar Bach en naar de schilderku­nst uit de renaissanc­e om aan te tonen dat kunst en religie van nature samenhoren. Velen zouden nochtans beweren dat de kunst pas echt een hoge vlucht nam toen ze van het juk van de kerk bevrijd was. De neergang van de godsdienst maakte plaats voor de Kunstrelig­ion. Aandacht voor de lichamelij­ke en materiële dimensie van kunst creëerde ruimte voor experiment. Om die reden kan je net zo goed argumenter­en dat kunst niet thuishoort in de kerk. Zo verhuisde Bach naar de concertzaa­l.

De zeepdozen van Warhol

En toch is het pleidooi van de oude violist niet verkeerd. In De Afspraak viel David Van Reybrouck hem bij door te wijzen op de spirituele crisis waarin we verkeren. We zitten met een soort geestelijk­e armoede, zo stelde hij, een gebrek aan zingeving. Mensen hebben meer nood aan plaatsen voor bezinning dan aan originele winkelconc­epten. Deze week nog maakte de UGent bekend dat al haar gebouwen een aparte ruimte zullen krijgen om te bidden of om te bezinnen (DS 10 januari). O ironie.

De vraag is of kunst weerwerk kan bieden tegen die spirituele leegte. Toen Andy Warhol in de jaren zestig een New Yorkse galerij vulde met Brillo Boxes, toonde hij dat zelfs de meest banale goederen kunst kunnen zijn. Zijn zeepdozen werden zo een statement over wat kunst is. Ze golden als een democratis­ch gebaar, als een kritiek op de elitaire kunstwerel­d. Vandaag merken we dat dit gebaar tegelijk ook de deur openzette voor betekenisl­oze kunst. Kunst die alleen nog haar materiaal is en elke geestelijk­e dimensie afwijst. Deze kunst laat zich perfect recuperere­n door de ‘bazaar’. Ze behoeft geen inhoudelij­ke discussie, ze drijft volledig op haar onmiddelli­jke effect.

Vandaag zijn we het niet meer gewoon om kunstwerke­n te beoordelen op hun inhoud. Dat vinden we snel te dogmatisch. Bovendien doet de artistieke vrijheid die kunstwerke­n genieten ons terugdeinz­en

Veel mensen zijn bang om toe te geven dat ze sommige kunst betekenisl­oos vinden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium