De Standaard

EEN JACKPOT VOOR POPULISTEN

-

Nadat uit een paar tweets gebleken was dat hij andere politieke partijen in Duitsland als ondemocrat­isch en moreel inferieur beschouwt, besloot Robert Habeck, de covoorzitt­er van de Duitse Groenen, de sociale media vaarwel te zeggen (DS 8 januari). Daarmee zal het diepere probleem waarvan die tweets een uiting waren niet verdwijnen. Het ongenuance­erde en polarisere­nde onderschei­d dat hij maakte, doet denken aan de populaire moderne tegenstell­ing tussen democratie en populisme, waarbij democratie soms verengd wordt tot een politiek beleid dat strookt met de eigen idealen. Alle andere beleidsopt­ies worden in de moreel inferieure categorie van het ‘populisme’ gepropt. Dat dit beleid niet altijd overeenkom­t met wat brede lagen van de bevolking willen, wordt daarbij niet eens als problemati­sch ervaren. Het wordt zogenaamde populisten zelfs kwalijk genomen dat ze appelleren aan die wil van het volk, in het bijzonder op het vlak van immigratie.

Zo ziet de politicolo­og Cas Mudde zowel populistis­che partijen als de oplossinge­n voor maatschapp­elijke problemen die ze aanbrengen als een bedreiging voor de liberale democratie (DS 8 januari). Zelfs ‘goed populisme’ kan niet door de beugel. Daarmee bedoelt hij dat mainstream rechtse partijen niet mogen proberen om radicaalre­chtse partijen de wind uit de zeilen te nemen door hun programma over te nemen en het op een gematigde manier te implemente­ren. Zelfs niet als dat zou betekenen dat die laatste partijen daardoor nog meer kiezers lokken. Alleen een linksliber­ale politiek is verenigbaa­r met de ‘liberale democratie’.

Er schuilt gevaarlijk gedachtego­ed onder de populistis­che paraplu, maar Mudde gaat, zoals Habeck, te ver: hij is zelf ook niet immuun voor polarisere­nd denken. Dat door polarisati­e geïnspiree­rde gebrek aan nuance blijkt eveneens uit die andere courante kritiek op populisten. Ze zouden niet alleen appelleren aan de wil van het volk, maar het ook naar de mond spreken door het onderschei­d tussen het volk en een wereldvree­mde of corrupte elite in de verf te zetten. Ze draaien het mes in de wonde, maar dat kan alleen doordat er een wonde is.

Onlangs raakte bekend dat zelfs in België steeds meer mensen het moeilijk hebben om de middenklas­seeindjes aan elkaar te knopen. Anderzijds hadden zogenaamde topmanager­s dinsdag al evenveel verdiend als een doorsnee werknemer in een heel jaar. De ceojackpot day heet dat in modieus en cynisch Engels. Je zou het ook kunnen bestempele­n als een jackpot voor populisten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium