De Standaard

De geheimen van Mehdi Nemmouche

Van het Joods Museum tot de aanslagen van Brussel en Parijs

- KAREL MICHIELS

We zijn amper 5 minuten ver en Smith doet al met glans een pauw na. Het is een van zijn troeven, hoe hij met een onweerstaa­nbare mimiek en de juiste lichaamsbe­wegingen mensen, dieren en planten kan imiteren. Of een cur ryworst, als dat zo te pas komt. Gezonde voeding is een van de thema’s die als vanzelf passeren in de immer aanhoudend­e innerlijke dialoog die Thomas Smith probeert in te dijken. U weet wel: het stemmetje in het hoofd dat altijd kritiek heeft.

Nog geen kwartier in de show en Smith heeft al twee grote maatschapp­elijke thema’s beroerd: #metoo en ‘ille galen’, een woord dat door gewenning niet eens meer in vraag wordt gesteld, net zomin als de illegale status van de wietplant die hij uitbeeldt. Thomas Smith weegt zijn eigen futiele gepieker af tegen de overleving­sstrijd van Mensen Met Echte Problemen, en de twaalf Thaise voetballer­tjes in hun grot te gen de 15.000 kinderen die iedere dag sterven van de honger.

Te zwaar op de hand voor een avondje lachen? Niet bij deze comedian, die zijn soci ale en spirituele beschouwin gen met gemak koppelt aan alledaagse gebeurteni­ssen en observatie­s. Hoe hij plots zat opgescheep­t met twee cavia’s die hem in al hun passivitei­t toch iets fundamente­els geleerd hebben. Of hoe zijn kotsende kat (imitatie!) hem op de zenuwen werkt maar toch parmantig haar zin mag blijven doen. Het zijn herkenbare situaties die mooi aansluiten bij het inzicht dat hij met ons wil delen, in essentie het uitgangspu­nt van comedy: neem jezelf (en zeker dat stemmetje) niet te ernstig. Voor je het weet, sta je hardop tegen jezelf te praten of ga je, zoals Thomas Smith, in discussie met Waze. Mediteren kan helpen maar het is geen wondermidd­el, weet hij uit ervaring.

Smith gaat zoals gebruikeli­jk ongedwonge­n in gesprek met enkele mensen op de eerste rij en geeft de indruk dat hij de hele voorstelli­ng improvisee­rt. Dat laatste is alleen de grootste comedians gegeven. In die categorie doet Thomas Smith ons nog het meest denken aan de Engelse superster Eddie Izzard: even grappig, even expressief, even goed geïnformee­rd en even diepgraven­d. Wereldnive­au, kortom.

 ??  ??
 ??  ?? Thomas Smith: wereldklas­se.
Thomas Smith: wereldklas­se.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium