De Standaard

De geheimen van Mehdi Nemmouche

Doorbreekt Mehdi Nemmouche (33) zijn stilzwijge­n? En vertelt hij voor het hof van assisen hoe terroriste­nleider Abdelhamid Abaaoud hem en andere terroriste­n naar ons land stuurde?

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

Mehdi Nemmouche (33), de hoofdverda­chte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei 2014, heeft tot op vandaag vooral hard gezwegen over de aanslag waarvoor hij terechtsta­at. Volgens de openbare aanklagers op het proces was hij het die in het museum in nauwelijks 82 seconden tijd met militaire precisie vier mensen om het leven bracht met een Llamarevol­ver en een kalasjniko­vmachinege­weer. De terreurorg­anisatie IS heeft de aanslag nooit officieel opgeëist. Nemmouche zelf en zijn advocaten ontkennen tot op vandaag dat hij er iets mee te maken heeft.

Maar uit het dossier blijken de links tussen Mehdi Nemmouche en de organisato­ren van de aanslagen van Parijs en Brussel overduidel­ijk. Dat lijkt aan te tonen dat de aanslag op het Joods Museum de eerste was in een lange bloedige reeks, die pas zou stoppen na de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016.

Abaaoud, de planner van Parijs

Nemmouche kende in de eerste plaats Abdelhamid Abaaoud. Dat blijkt uit het telefonieo­nderzoek. Abaaoud is de man van wie algemeen aangenomen wordt dat hij de terreurcel aanstuurde die vanuit Syrië naar Europa werd gestuurd om er de aanslagen van Parijs en Brussel te plegen.

Na de arrestatie van Nemmouche in Marseille, zes dagen na de aanslag op het Joods Museum, kregen de Belgische speurders van hun Franse collega’s een Turks telefoonnu­mmer in handen. Het ging om een van de telefoonnu­mmers die gebruikt werden door Mehdi Nemmmouche tussen 1 januari 2014 en eind mei 2014, toen hij gearrestee­rd werd. Uit onderzoek van dat nummer bleek dat Nemmouche op 16 januari 2014 – vier maanden voor de aanslag in het Joods Museum – 24 minuten lang met Abdelhamid Abaaoud had gebeld.

Nemmouche verbleef op dat moment in Turkije; hij was op terugreis vanuit Syrië. Op 31 december 2012 was hij vanuit Brussel via Beiroet en Istanbul naar Syrië gegaan om er zich aan te sluiten bij IS. In Syrië was hij onder anderen de bewaker van een aantal ontvoerde Franse journalist­en en de Amerikaan James Foley, die later onthoofd zou worden. Op 18 maart 2014 kwam Nemmouche langs de luchthaven van Frankfurt Europa terug binnen.

Tot op vandaag stellen de speurders zich de vraag waarom Nemmouche – die in NoordFrank­rijk opgroeide – in Brussel toesloeg en niet in Frankrijk. En waarom hij in maart een appartemen­t huurde in SintJansMo­lenbeek om zich te verschuile­n. Nemmouche had zelf geen link met Molenbeek. Was het Abdehamid Abaaoud – die in Molenbeek opgroeide – die hem dat had aangeraden? En telefoneer­den de twee met elkaar om te overleggen over de aanslagpla­nnen?

Salah Abdeslam

Mehdi Nemmouche zat na zijn arrestatie een tijdlang opgesloten in de streng beveiligde afdeling van de gevangenis van Brugge, in hetzelfde cellenblok als Salah Abdeslam. Op 22 maart 2016, de dag van de aanslagen in Brussel en Zaventem, riep Nemmouche vanuit zijn cel naar Salah Abdeslam: ‘Brahim en Soufian zijn dood.’ Speurders die in de gevangenis aanwezig waren, noteerden wat Nemmouche zei. Op dat moment was nog niet bekend wie de kamikazes van Zaventem waren. Maar wel waren al de beelden uitgelekt waarop te zien is hoe drie mannen met een bagagekarr­etje de luchthaven binnengaan. Een van die mannen was, zo bleek achteraf, Ibrahim ‘Brahim’ Bakraoui. De andere was Najim Laachraoui alias Soufian Kayal.

En er is nog een element dat erop wijst dat Nemmouche tot dezelfde groep terroriste­n hoorde als de terroriste­n van Parijs en Brussel. De gegijzelde Franse journalist­en die Nemmouche herkenden als hun cipier en beul in Syrië, herkenden ook Najim Laachraoui, een van de kamikazes van Zaventem, als een van hun andere bewakers. Toen de speurders op 22 maart 2016, de dag van de aanslagen in Brussel en Zaventem, aan de Max Roosstraat in Schaarbeek de computer van de kamikazes onderzocht­en, ontdekten ze daarop een audioopnam­e van Laachraoui. Daarin deed hij tegenover de emir in Syrië een van de plannen van de terroriste­n uit de doeken: ‘We zouden een hooggeplaa­tste kunnen ontvoeren en de vrijlating van een aantal broers eisen, zoals Mehdi Nemmouche.’

Nemmouche wordt vanaf morgen ondervraag­d op het assisenpro­ces. Voorzitter Laurence Massart heeft drie dagen uitgetrokk­en voor het verhoor van Nemouche en zijn vermoedeli­jke medeplicht­ige Nacer Bendrer. Maar het wordt afwachten of Nemmouche ook echt iets zal vertellen over zijn betrokkenh­eid bij de aanslag en de terreurcel van Abaaoud.

Nemmouche kende Abdelhamid Abaaoud en Salah Abdeslam

 ??  ??
 ?? © reuters ?? Een kalasjniko­v: bewijsmate­riaal op het assisenpro­ces over de aanslag op het Joods Museum.
© reuters Een kalasjniko­v: bewijsmate­riaal op het assisenpro­ces over de aanslag op het Joods Museum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium