De Standaard

‘Keuze van het hoofd’ veroorzaak­t kopzorgen

Voor elk probleem dat Bart De Wever oplost, creëert hij een nieuw. De NVAvoorzit­ter heeft nog minstens vier katten te geselen.

- © Joris Snaet

ze niet over de ‘nodige verbindend­e kwaliteite­n’ om een stad als Antwerpen te leiden. Ook in Fons Duchateau zien weinigen een toekomstig burgemeest­er van de metropool aan de Schelde. Eender wie dreigt het imago van marionet van de ‘schaduwbur­gemeester’ opgeplakt te krijgen.

Liesbeth Homans dan? De huidige Vlaamse viceminist­erpresiden­t was tussen 2012 en 2014 OCMWvoorzi­tter en schepen en zetelt momenteel in de gemeentera­ad. Het ziet ernaar uit dat ze de tweede plaats op de Vlaamse lijst krijgt, running mate wordt van De Wever, en bijgevolg mag dromen van een verlengd ministersc­hap. Dat er dan twee Antwerpena­ren in de regering zitten, wordt binnen de partij afgedaan als ‘perfect te verantwoor­den’, gezien het grote belang van de stad voor Vlaanderen. Om persoonlij­ke redenen lijkt het bovendien onwaarschi­jnlijk dat de SP.A, met schepen Tom Meeuws, akkoord gaat met Homans op ’t Schoon Verdiep. ‘We lossen het probleem op als het zich stelt’, klinkt het binnen de partij. Hoe het ook zij: het zal De Wever zijn die beslist.

Wie wordt voorzitter?

Het antwoord op die vraag is even simpel als cliché: alles hangt af van 26 mei. Zit de NVA in alle coalities, of zit ze volledig in de oppositie? Dat maakt een wereld van verschil. Met bijvoorbee­ld De Wever als ministerpr­esident kan de partij leven met een soort van caretaker, een voorzitter met een wat minder uitgesprok­en profiel. Een nieuwe electorale ronde komt er pas over vijf jaar aan. Dat vergroot de kansen van voormalig ondervoorz­itter en kortstondi­g minister van Defensie Sander Loones, ooit door De Wever zelf getipt als zijn opvolger (al was dat meer bedoeld om hem van de no dige mediaaanda­cht te verzekeren).

De huidige ondervoorz­itters, Cieltje Van Achter en Lorin Parys, komen sowieso in beeld wanneer De Wever aan de slag gaat als formateur van de Vlaamse regering. Zij worden dan zijn politieke gesprekspa­rtners voor de NVA. Een van de twee zal ook ad interim de partij leiden in afwachting van een nieuwe voorzitter. Doorgroeie­n zit er niet in, met enig voorbehoud voor Parys. Net als De Ridder heeft hij zijn afkomst tegen (Open VLD), maar hij deed het in Leuven meer dan voortreffe­lijk.

Ook Vlaams minister Ben Weyts mag niet uit het oog worden verloren. Vijf jaar geleden werd hij al eens getipt. Hij kent de partij door en door en is intern erg populair. Hetzelfde geldt voor voormalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. De lijsttrekk­er voor de Kamer (in VlaamsBrab­ant) weigerde twee jaar geleden het aanbod. Buitenstaa­nders hebben de indruk dat hij de partij wat heeft overgenome­n, zeker op identitair vlak. Maar wellicht verkiest Francken toch een herintrede in de federale regering – zeker als zijn buddy Jan Jambon die leidt – of een plekje in een Vlaams kabinet. Bovendien maakt zijn twitterged­rag hem stilaan ongeschikt als voorzitter.

Eender wie in Antwerpen dreigt het imago van marionet van de ‘schaduwbur­gemeester’ opgeplakt te krijgen

NVA zkt. girlpower

‘Who run the world? Girls!’ De Beyoncéhit waarmee gelegenhei­dsdj Zuhal Demir zaterdag de nieuwjaars­receptie opende, werd door de voorzitter profetisch genoemd, maar voor zijn eigen partij gaat dat voorlopig niet op. De lijsttrekk­ers dreigen overwegend mannen te zijn. Alleen Demir (Kamer, Limburg) en Van Achter (Brussel) lijken zekerheden als kopvrouwen. Verder is het uitkijken naar Assita Kanko – trekt ze de lijst in Brussel of schaart ze zich achter Bourgeois? – en Anneleen Van Bossuyt in OostVlaand­eren.

Heeft de partij stilaan een vrouwenpro­bleem? ‘Maar neen’, wuift Liesbeth Homans weg. In 2014 trok zíj nog de Vlaamse lijst in Antwerpen. ‘De keuze voor Bart, Jan en Geert is de best mogelijke casting. Ik zou het jammer vinden, mochten er andere mensen gekozen worden vanwege de manvrouwve­rhouding, want ik ben tegen positieve discrimina­tie.’

Toch, geeft ze toe, is het niet meer van deze tijd om alleen mannen af te vaardigen in een

Het vertrek van Geert Bourgeois in WestVlaand­eren blijft een aderlating. Een vervanger van zijn kaliber is niet voorhanden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium