De Standaard

Britten speuren niet mee naar migranten

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

Britse agenten zullen niet patrouille­ren in ons land tegen transmigra­tie. Er is ook nog geen deal dat Londen meebetaalt in de beveiligin­g van de haven van Zeebrugge.

In september trokken de voormalige regeringsl­eden Jan Jambon en Theo Francken (NVA) naar Londen om een partnersch­ap af te sluiten voor de strijd tegen transmigra­tie en mensensmok­kel. Op korte termijn zouden Britse agenten mee landinwaar­ts patrouille­ren om opgepakte migranten duidelijk te maken dat het geen zin heeft naar Engeland te gaan. Ook de haven van Zeebrugge zou beter worden beveiligd. De boodschap was duidelijk: de Britten zouden meebetalen, zoals ze dat ook voor de haven van Calais hadden gedaan. ‘Ons probleem is hun probleem’, zei Jambon.

Van die plannen is nog niets in huis gekomen. Meer zelfs, de gemengde patrouille­s komen er waarschijn­lijk niet. ‘Daar zijn op korte termijn geen plannen voor’, zegt de woordvoerd­er van de huidige minister van Binnenland­se Zaken, Pieter De Crem (CD&V). Ons land heeft bij de Britse Border Force wel een verbinding­sofficier.

De provincieg­ouverneur van WestVlaand­eren, Carl Decaluwé, hoopt dat de gesprekken met Londen snel weer worden aangeknoop­t. Na het bezoek van Jambon en Francken in september zouden er nog gesprekken zijn geweest, maar die liggen sinds de val van de regering stil, zegt hij.

‘Na het laatste gesprek waren de Britten bereid mee te investeren in de beveiligin­g van de haven’, zegt Decaluwé. ‘Ze hebben gevraagd een plan uit te werken. Dat plan is er. Als alle maatregele­n worden uitgevoerd, zou het algauw 25 tot 30 miljoen euro kosten. Om het eerste doel te verwezenli­jken, zou ongeveer 5 miljoen euro nodig zijn.’

Zorgen om Brexit

Dat doel is om alle camera’s die het grondgebie­d van de haven bestrijken – een kleine 600 – met elkaar te verbinden, en om in de haven een controleru­imte te installere­n die door private bewakers wordt bemand. ‘De politie kan zijn patrouille­s daarop afstemmen’, zegt Decaluwé. Ook drones inzetten is mogelijk.

Volgens de gouverneur is het noodzakeli­jk het plan snel uit te voeren, omdat de druk van transmigra­nten op de provincie WestVlaand­eren groot blijft. Vorig jaar pakte de politie er een recordaant­al migranten op, vooral in Zeebrugge (zie hiernaast). Alleen al in de haven worden elke dag gemiddeld zeven migranten gearrestee­rd die in een vrachtwage­n naar GrootBritt­annië proberen te klimmen. ‘Vroeger hielden we meer grootschal­ige acties. Nu doen we twee, drie keer per week een kleinere actie. Het blijft dweilen met de kraan open’, zegt de provincieg­ouverneur.

Hij maakt zich ook zorgen over de uitstap van het VK uit de EU. Een harde Brexit of een ‘no deal’ zou als gevolg kunnen hebben dat vrachtwage­ns die naar het VK willen, langer in Zeebrugge stilstaan omdat de lading strenger moet worden gecontrole­erd. Dat maakt het voor migranten makkelijke­r om zich te verstoppen. ‘Ook daarop moeten we voorbereid zijn’, zegt Decaluwé. Hij vraagt meer federale steun en wil een gesprek met De Crem. Die zegt niet op het gesprek te willen vooruitlop­en.

Arrestatie­s pieken in 2018

In de provincie WestVlaand­eren heeft de politie vorig jaar 7.020 keer een migrant opgepakt die illegaal naar het VK probeerde te gaan. Dat is ongeveer de helft meer dan het jaar daarvoor en is een record. Ook 2016 was een piekjaar met 6.792 arrestatie­s. Dat meldt provincieg­ouverneur Carl Decaluwé.

De meeste migranten worden in en rond de haven van Zeebrugge opgepakt, anderen in de buurt van snelwegpar­kings. Het gaat vooral om mensen uit Ethiopië, Eritrea en Algerije – althans volgens hun verklaring­en. In augustus was er een piek, met 886 arrestatie­s. Ook in de laatste twee maanden had de politie veel werk. In de eerste week van dit jaar werden alweer 88 migranten opgepakt.

‘Nu doen we twee, drie keer per week een kleinere actie. Het blijft dweilen met de kraan open’

CARL DECALUWÉ Provincieg­ouverneur WestVlaand­eren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium