De Standaard

Symbool van het progressie­ve Polen

Burgemeest­er Pawel Adamowicz werd op een liefdadigh­eidsactie neergestok­en door een exgedetine­erde, wellicht uit wraak. Hij overleefde de aanval niet.

-

Honderden mensen waren getuige van de moord op Pawel Adamowicz. De populaire burgemeest­er van Gdansk stond zondagavon­d op het podium voor een inzamelact­ie ten voordele van kinderziek­enhuizen, toen hij werd neergestok­en. Een vijf uur durende operatie kon zijn leven niet redden. Gisterenmi­ddag overleed Adamowicz. De 27jarige dader, die een maand geleden uit de gevangenis was ontslagen, wilde zich waarschijn­lijk wreken. Hij was veroordeel­d tot vijf en een half jaar gevangenis­straf wegens diefstal. Dat gebeurde in 2014, in het jaar dat de partij van Adamowicz, het Burgerplat­form, mee aan de macht was.

De 53jarige burgemeest­er was zeer geliefd bij zijn stadsgenot­en. Gisterenoc­htend, toen bekendraak­te dat hij veel bloed had verloren, hadden veel burgers zich spontaan als donor bij het ziekenhuis gemeld.

Stedelijk en liberaal

Adamowicz droeg al twintig jaar de burgemeest­ersketting van de Poolse havenstad. Hij was een van de langst dienende burgervade­rs in zijn land. Bij de laatste verkiezing­en, in november 2018, behaalde hij 65 procent van de stemmen. Zijn zesde mandaat zou normaal tot 2024 lopen.

Hij was het symbool van het progressie ve, stedelijke Polen. Terwijl de inwoners van het platteland hun heil steeds meer zochten bij de conservati­eve partij voor Recht en Rechtvaard­igheid (PiS), bleven de stedelinge­n van Gdansk of Warschau voor proEuropes­e, liberale burgemeest­ers kiezen. Ook in Gdansk, de stad waar de wieg van de Poolse democratie stond. Daar werd in 1980 op de Leninschee­pswerven Solidarino­sc opgericht, de eerste onafhankel­ijke vakbond in een land dat tot het Sovjetblok behoorde. Toen Solidarino­sc in 1989 aan de verkiezing­en mocht deelnemen, betekende dat het einde van het communisti­sche bewind in Polen, en de start van de democratis­che lawine die het Sovjetimpe­rium kraakte.

In zijn autobiogra­fie schrijft Adamowicz dat hij in 1988 mee de studentens­takingen organiseer­de die deel uitmaakten van een breed gedragen protest tegen het Poolse communisti­sche regime. Bij de eerste democratis­che verkiezing­en na de omwentelin­g werd hij verkozen als gemeentera­adslid van Gdansk. In 1998 werd hij burgemeest­er.

De laatste jaren was hij een van de weinige Poolse politici die het groeiende conservati­sme en de democratis­che erosie in zijn land aankaartte­n. Toen duidelijk werd dat de regeringsp­artij PiS controle over de rechterlij­ke macht kreeg, steunde hij de protesten tegen de regering. Hij was een voorstande­r van lgbtrechte­n en hij predikte tolerantie tegenover minderhede­n. Waar de nationale regering een antimigran­tendiscour­s afstak, vond hij dat Polen clementie tegenover hen moest tonen.

Frans Timmermans, de vicepresid­ent van de Europese Commissie, omschreef Adamowicz gisteren in een tweet als een groot leider voor de stad en een echte humanist.

De Poolse president Andrzej Duda heeft gisteren alle politieke leiders bijeengero­epen om een mars te organisere­n tegen geweld en haat.

‘Hij was een groot leider voor de stad en een echte humanist’

FRANS TIMMERMANS Vicepresid­ent van de Europese Commissie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium