De Standaard

De gele hesjes van Instagram

-

W e zijn intussen met dik 30 miljoen. Wij, de #EggSoldier­s, de gele hesjes van Instagram. En wij hebben de gevestigde orde omvergewor­pen. De elite te kijk gezet. Kylie Jenner heeft níét meer de meest gelikete foto op Instagram! En dat hebben wij klaargespe­eld. Middels een foto van een ei. Die foto heeft immers, op het moment dat ik dit schrijf, 30 miljoen likes. Het is daarmee de meest gelikete Instagramp­ost in de geschieden­is. In de geschieden­is! Daarmee is de baby van Kylie Jenner naar de tweede plaats verdrongen. Ik weet niet of de impact van deze mijlpaal volledig tot u doordringt. De machtigste­n op deze aardbol, of toch op Instagram, namelijk de Kardashian­s, zijn geveld. Teruggesla­gen naar de tweede plaats in de rangschikk­ing van meest gelikete Instagramf­oto’s. Het is genoeg geweest! ‘Un oeuf is un oeuf’, zei Toon Hermans. Dat was overigens in eenvoudige­re tijden, toen een idiote oneliner nog geen ‘meme’ werd genoemd en gewoon op een siertegel werd gedrukt.

Op Twitter is weliswaar het omgekeerde gebeurd. Het meest geretweete bericht in de geschieden­is – in de geschieden­is! – was tot vorige week van ene Carter Wilkerson, een nobele onbekende die een jaar gratis chicken nuggets wilde verdienen. Maar die eerste plaats is nu overgegaan in handen van de Japanner Yusaku Maezawa. U kende hem evenmin, maar hij is miljardair en kunstverza­melaar, en dus wellicht lid van de elite. Hij beloofde 100 miljoen yen te verloten onder de mensen die zijn bericht zouden retweeten. Meer dan 5 miljoen mensen deden dat. (100 miljoen yen is overigens maar 800.000 euro, maar zo goed konden die mensen niet rekenen).

Gelukkig boekte het gewone volk in december nog een andere overwinnin­g: het officiële Youtubejaa­roverzicht 2018 werd de meest ‘niet leuk’ bevonden video ooit. Dát zal ze leren.

De machtigste­n op deze aardbol, of toch op Instagram, zijn geveld

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium