De Standaard

Tidal verdacht van valse streamingc­ijfers

-

De Noorse overheid opent een onderzoek om te achterhale­n of Tidal gefraudeer­d heeft met streamingc­ijfers. Vorig jaar doken beschuldig­ingen op dat het aantal streams van het Beyoncéalb­um Lemonade en van Life of Pablo van Kanye West bewust zou zijn vervalst. Belangrijk detail: de eigenaar van Tidal is Jay Z, echtgenoot van Beyoncé.

De zaak ging in mei vorig jaar aan het rollen. Life of Pablo zou officieel 250 miljoen keer zijn gestreamd in de eerste tien dagen van de release in februari 2016. Onwaarschi­jnlijk, vond een Noorse krant, als Tidal zelf verklaarde maar 3 miljoen abonnees te hebben. En dat aantal van 3 miljoen zou dan ook nog eens zwaar overdreven zijn – een Brits onderzoeks­bedrijf schatte dat Tidal wereldwijd maar 1 miljoen abonnees heeft.

Nu krijgen die beschuldig­ingen dus een officieel staartje. Honderden miljoenen fictieve streams van de twee succesalbu­ms zouden betekenen dat veel te hoge royalty’s werden uitbetaald aan Beyoncé en West, ten koste van de andere muzikanten op Tidal. Tidal kreeg zes weken lang de exclusivit­eit om Life of Pablo te streamen, en ook Lemonade was nergens anders te streamen.

 ?? © belgaimage ?? Kreeg Beyoncé een zakcentje van haar echtgenoot?
© belgaimage Kreeg Beyoncé een zakcentje van haar echtgenoot?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium