De Standaard

Wanneer het volk zijn stem wil

In 1819 liep het grondig fout bij een massale protestbij­eenkomst van arbeiders in het Engelse Manchester. Met ‘Peterloo’ schetst Mike Leigh breedvoeri­g de aanloop naar dat vergeten drama.

- RUBEN AERTS

Britse scholieren leren niet over het Peterloobl­oedbad. In de vaderlands­e geschiede nis staat het hooguit als een voetnoot vermeld. Hoe dat komt, kan zelfs Mike Leigh niet uitleggen. De regisseur, bekend van het sociaalrea­listische Secrets & lies en Vera Drake, komt nu met een ensemble film die nauwgezet de context reconstrue­ert van dat historisch­e volksprote­st.

Zijn aanpak vraagt wel wat van de kijker, temeer omdat hij met een speelduur van 154 minuten ruimschoot­s zijn tijd neemt. Dat doet de Brit natuurlijk niet zonder reden. Hij toont wat destijds roerde op alle fronten, van de hoogste politieke niveaus tot in de werkmanshu­izen. Felle betogen, discussies en toespraken die bol staan van bevlogenhe­id – het zijn de achterligg­ende motieven die Leigh uitvoerig wil blootlegge­n.

Wie bereid is om in dat spoor mee te stappen, wordt ruimschoot­s beloond. Peterloo is, naast een plei dooi voor het belang van verzet, een rijke inkijk in een kantelende geschieden­is. Die bracht mee de ontvoogdin­g van de Britse arbeidersk­lasse op gang.

Vooreerst de feiten: op 16 augustus 1819 zakken meer dan 60.000 mensen af naar St. Peter’s Field in het NoordEngel­se Manchester. Vier jaar eerder werd Napoleon verslagen in Waterloo. Britse soldaten keerden huiswaarts, en met hen de hoop dat deze verse vrede ook welvaart zou brengen. Het bleek al snel ijdele hoop.

Engeland doet het nochtans goed onder de industriël­e revolutie, en al zeker een stad als Manchester. De heersende klasse richt zich echter vooral op zelfverrij­king. Voor de straatarme werklieden kalven de lonen verder af terwijl de broodprijs vervijfvou­digt. Dan hoeft niemand ervan op te kijken als er gedonder van komt.

Begeestere­nde retoriek

Toch is de arbeidersk­lasse er op die bewuste dag niet op uit om amok te maken. De betogers willen inspraak en eisen dat er parlemen taire hervorming­en komen. Op St. Peter’s Field zal de fameuze Henry ‘Orator’ Hunt (gespeeld door Rory Kinnear) hen toespreken, een figuur die ze op handen zijn gaan dragen. Zijn retoriek begeestert, maar vooral: als een van de weinigen heeft hij oren naar hun verzuchtin­gen.

Hunts aanwezighe­id brengt echter meer volk op de been dan verwacht, zozeer dat het angstzweet de lokale magistrate­n uitbreekt. Uiteindeli­jk zullen op hun bevel cavaleriem­anschappen brutaal de menigte intrekken. De balans: minstens vijftien doden en enkele honderden anderen die ernstig gewond raken – dat is hun Waterloo op St. Peter’s Field.

Zonder zich in te graven in individuel­e levens en met veel gevoel voor hoe het er toen aan toe moet zijn gegaan, laat de filmmaker een boel personages voorbijkom­en. Dat het verhaal geen echte protagonis­t heeft, voelt niet aan als een gemis.

Zonder er een Hollywoods­pektakel van te maken, laat hij met overgave zien hoe actueel het verleden kan zijn. Verzet is niet alleen van alle tijden, het is ook broodnodig. Wie manifestan­ten op de korrel neemt, wordt deze week in de bioscoop verwacht – spijbelen niet toegestaan. Hear, hear!

Peterloo ¨¨¨èè Van: Mike Leigh

Met: Rory Kinnear, Maxine Peake, Neil Bell (154 min.)

 ??  ?? Het drama op St. Peter’s Field bracht mee de ontvoogdin­g van de Britse arbeidersk­lasse op gang.
Het drama op St. Peter’s Field bracht mee de ontvoogdin­g van de Britse arbeidersk­lasse op gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium