De Standaard

De glazen vloer aan diggelen

- JEROEN STRUYS

Bruce Willis, Samuel L. Jackson en James McAvoy komen samen in een finale die veel weg heeft van een belofteloo­s begin.

Toen Hollywood nog dacht dat superhelde­n iets waren voor een niche van bleke stripverha­lennerds kwam M. Night Shyamalan aanzetten met Unbrea kable. Na zijn megahit The sixth sense kreeg hij die superhelde­nfilm verkocht als een gelijkaard­ige thriller met bovennatuu­rlijke elementen: Bruce Willis is David Dunn, die na een treinongel­uk zijn bovenmense­lijke krachten ontdekt. Het ongeluk werd veroorzaak­t door Mr. Glass: Samuel L. Jackson als een psychopath­ische stripverha­lengek. De film deed het min der goed dan verhoopt en Shyamalan kon zijn plannen voor een trilogie opbergen.

Maar Unbreakabl­e groeide uit tot een soort culthit, in de hemel geprezen door Quentin Tarantino. En intussen werden superhelde­nfilms het populairst­e product in de cinema. De nerds werden mainstream.

Vorig jaar kwam Shyamalan dan ook aanzetten met Split, een superhelde­nfilm over een kerel met een gespleten persoonlij­kheid. Niet zo’n medisch verantwoor­de kijk op een aandoening als dissociati­eve identiteit­sstoornis, maar wel een kans voor acteur James McAvoy om uit te blinken in 23 zotte typetjes. Bruce Willis daagde op als David Dunn in een cameo, en zo kreeg Shyamalan stiekem toch zijn sequel voor elkaar. Dit keer was het wel raak: de film bracht dertig keer (!) zijn budget op.

In de derde en – zo is beloofd! – afsluitend­e film komen de drie samen in een gesloten instelling forensisch­e psychiatri­e. De psychiater is gespeciali­seerd in één type megalomani­e: mensen die geloven dat ze superhelde­n zijn. Shyamalan bouwt op naar een climax, maar verliest onderweg zoveel energie dat het allemaal plat valt. Een scène met enkele weerloze cheerleade­rs is op z’n minst bedenkelij­k te noemen.

Zijn films over psychiatri­sche aandoening­en kwamen altijd al aanzetten met ridicule hypotheses, maar hier swingt het wel erg de pan uit. Intussen moet er zoveel uitgelegd en verklaard worden, dat je eigen hoofd gaat tollen. ‘Dit was al die tijd een origin story!’, roept Jackson in de climax uit als een echte fanboy van superhelde­nfilms. Ooit zal toch blijken dat dit al die tijd maar een uit de hand gelopen niche was.

 ?? © rr ?? ‘Geef me mijn stripverha­al terug!’
© rr ‘Geef me mijn stripverha­al terug!’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium