De Standaard

Een schrijfste­r met ballen

SidonieGab­rielle Colette veroorzaak­te ophef bij de vleet, maar deze gepolijste kostuumfil­m wil vooral de kijker behagen.

- RUBEN AERTS

‘Het is te vrouwelijk. Maak het pikanter, minder literair.’ In het Parijs van de vroege 20ste eeuw schrijft de jonge Colette (Keira Knightley) novelles waar haar man (Dominic West) vrolijk zijn naam op zet. Hem maakt het niet uit dat die gaan over haar ontbolster­ing van platteland­smus tot stadsvrouw. Zolang ze maar goed verkopen.

Hij is literair ondernemer en heet voluit Henry GauthierVi­llars. Voor een ongelikte beer klinkt dat toch wat te gedistinge­erd. Iedereen noemt hem daarom Willy.

In het ware leven van de Franse schrijfste­r SidonieGa brielle Colette zit stof genoeg voor een hele rist biopics. Daar zouden we ons graag aanzetten, maar dan enkel als het haar woelige levenswand­el deze keer wél met durf benadert.

Nu pakt het scenario van Wash Westmorela­nd en zijn inmiddels overleden echtgenoot Richard Glatzer (het duo achter Still Alice) veel te mat en anekdotisc­h uit. Alsof Colette niets anders is dan een wat apart maar voorts irrelevant nevenperso­nage uit de literatuur­geschieden­is.

Keira Knightley is niettemin voortreffe­lijk als deze pittige gangmaakst­er, al had een radicalere inkleuring haar vast ook afgegaan. Van Dominic West kan je zeggen dat hij het voordeel van de bontste rol krijgt.

Het guitige leven in de Parijse salons komt uitgebreid in beeld. Hypocrisie is deze artiesten niet vreemd, maar de praatjes worden doorgeprik­t. Misschien werkt deze kostuumfil­m zo nog het meest. Als biopic bewijst hij Colette immers geen dienst.

 ?? © rr ?? Keira Knightley speelt voortreffe­lijk.
© rr Keira Knightley speelt voortreffe­lijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium