De Standaard

Moreel kompas op hol

- RUBEN AERTS

In Styx is een Duitse spoedarts (Susanne Wolff) in haar zeiljacht onderweg naar Ascension, het eiland in de Atlantisch­e Oceaan waar Charles Darwin nog aanmeerde. Ter hoogte van Mauritanië treft ze een schuit met wanhopige bootvlucht­elingen. Ze wil helpen, maar bezorgd om haar veiligheid verbiedt de kustwacht dat. Haar morele kompas slaat tilt.

Met de titel verwijst De Oostenrijk­se filmmaker Wolfgang Fischer naar de rivier uit de Griekse mythologie die de aarde scheidt van de onderwerel­d. In een stijl die sober is en zich beperkt tot louter informatie­ve dialogen, stelt hij scherp op onze ambivalent­e, westerse houding.

Maar Fischer kan dat snoeiharde realisme maar moeilijk verzoenen met zijn meer allegorisc­he benadering van de vluchtelin­genproblem­atiek. Bovendien projecteer­t hij nogal vrijelijk zijn geprivileg­ieerde, westerse kijk op deze mensen in nood.

Styx pakt bovendien iets te nadrukkeli­jk uit met zijn intellectu­alisme. Wat deze actuele film mist is het onbaatzuch­tige van Fuocoammar­e, de aangrijpen­de documentai­re die Gianfranco Rosi in 2016 de Gouden Beer opleverde in Berlijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium