De Standaard

Golven in de oceaan worden steeds sterker

- PIETER VAN DOOREN

De golven in de oceaan worden steeds krachtiger, en de oceanen warmen steeds sneller op. Geen goed nieuws voor wie aan de kust woont.

Alsof de stijgende zeespiegel nog geen kopzorgen genoeg geeft aan wie niet al te hoog boven zeeniveau woont, komt daar nu nog bij dat de zee steeds krachtiger tegen onze dijken en zeeweringe­n beukt. Dat schrijven onderzoeke­rs in Nature Communicat­ions.

Dat de windsnelhe­den en de golfhoogte­n op sommige plaatsen in de oceaan hoger geworden zijn, wist men al een tijdje. Vooral dicht bij de polen en tijdens de winter. Nu blijkt ook de energie die de golven bevatten gestegen te zijn. Wereldwijd, en netjes in de pas met de klimaatopw­arming – wat voor de wind en de golfhoogte­n tot nu toe niet te bewijzen was.

Sinds 1948 stijgt de kracht van de golven met 0,4 procent per jaar. En door de stijgende zeespiegel kunnen die inslaan op plaatsen waar ze vroeger niet kwamen, en hele stukken kust wegvreten.

Opwarming

De stijgende kracht van de golven is rechtstree­ks gekoppeld aan de stijgende temperatuu­r van het zeewater. En ook van dat front is er geen goed nieuws, melden andere onderzoeke­rs in Science. Het opwarmen versnelt nog.

Ze moeten de laatste cijfers van 2018 nog verwerken, maar volgens een persberich­t van de Chinese Academie van Wetenschap­pen zijn de onderzoeke­rs nu al zeker dat 2018 een recordjaar wordt, net als voordien 2017 en 2016.

Sinds 2000 beschikken we over Argo, een stel van zo’n vierduizen­d boeien die over de hele wereld ronddrijve­n en zich om de paar dagen laten zakken tot twee kilometer diep, om overal (onder andere) de watertempe­ratuur te

meten. Die hebben het inzicht sterk vooruitgeh­olpen.

Zo’n 93 procent van de extra zonneenerg­ie die door de broeikasga­ssen gevangen wordt, komt uiteindeli­jk in de oceanen terecht. Die hebben een enorme buffercapa­citeit, maar trop is te veel.

De wiskundige modellen verschille­n wat in hun voorspelli­ngen, maar ze komen steeds dichter bij elkaar. CMIP5, een model dat verschille­nde andere modellen overkoepel­t, voorspelt tegen eind deze eeuw een opwarming van 0,78 graden van de bovenste twee

kilometer oceaan; wat neerkomt op dertig centimeter zeespiegel bovenop wat de smeltende ijskappen leveren. Dat is bij een scenario waarin we geen moeite doen om de klimaatopw­arming tegen te gaan. Gezien wat we er sedert de klimaatcon­ferentie van Parijs van bakten, is dat scenario realistisc­her dan velen hadden gehoopt.

Die versnelde opwarming veroorzaak­t dan weer een stijging in golfkracht, regenval, zeeniveau, koraalster­fte, afsmelting van de ijskappen, en een daling van het zuurstofge­halte in het water.

Sinds 1948 stijgt de kracht van de golven met 0,4 procent per jaar

De metingen laten zien dat de oppervlakt­etemperatu­ur van de oceaan inderdaad een tijdje daalde – wat klimaatont­kenners met graagte rondtoeter­en – maar dat dit kwam doordat die warmte naar de diepte werd doorgegeve­n, en niet doordat ze er niet was.

 ?? © ihcantabri­a ?? Dit soort beelden zullen we steeds vaker te zien krijgen.
© ihcantabri­a Dit soort beelden zullen we steeds vaker te zien krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium