De Standaard

De nieuwe wereldorde

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur

Als u sinds Nieuwjaar op soci ale media voortduren­d filmpjes voorbij ziet komen van mensen die hun Tshirts tot kleine pakjes vouwen en ze verticaal in lades opbergen, dan is dat de schuld van Marie Kondo. De 34jarige Kondo is een Japanse opruimcoac­h – wat zeggen we, een Japanse opruimgoer­oe. Ze is nog geen anderhalve meter lang, spreekt nauwelijks Engels en giechelt de hele tijd verlegen. Toch is ze een wereldster, met vier bestseller­s en nu dus een realitysho­w op Netflix, waar iedereen de mond van vol heeft. Raar.

Het geheim van Kondo, zeggen haar volgelinge­n, is dat ze niet zomaar opruimadvi­es geeft, maar een filosofie ontwikkelt. Dat is wat overdreven, maar ze heeft wel nagedacht over haar vak. Dat leidde tot de Konmarimet­hode: u mag niet gewoon kriskras uw huis opruimen, u moet methodisch tewerkgaan. Begin met uw kleren, daarna uw boeken, dan de paperassen, dan keuken, badkameren garagetroe­p, en tot slot de spullen met emotionele waarde.

Voor elke groep gaat u dan als volgt te werk: haal alles uit de kasten en gooi het op een grote stapel. Neem dan item per item van de stapel, en bepaal of het ding u een ‘vonkje van vreugde’ bezorgt. Indien wel, leg het even aan de kant. Indien niet, gooi het dan weg, maar niet zonder er eerst uitgebreid afscheid van te hebben genomen en het te hebben bedankt voor bewezen diensten. Het is een bizarre vorm van animisme. Je ziet volwassen mensen praten tegen jeansbroek­en.

We vermoeden dat veel mensen zo van Kondo houden door de manier waarop ze de spullen opbergt die je wel wilt houden. Kleren vouwt ze dus zo klein en strak dat je ze rechtop in een lade kunt proppen. Als je het haar ziet doen, wil je het ook kunnen. Haar hele personage spreekt tot de verbeeldin­g. Ze gaat altijd in het wit gekleed, schrijdt door het huis als een fee en heeft een vertaalste­r in haar kielzog die ook haar huisslaaf is: ze knikt bij alles wat Kondo zegt en houdt een paraplu boven haar hoofd als het regent.

Het voortduren­de tolken haalt trouwens alle vaart uit het programma, maar Tidying up with Marie Kondo is om nog meer redenen nogal saai. Hoe spannend kan het ook zijn, kijken naar mensen die hun huis opruimen? Het leukst zijn nog de huiselijke ruzies als Kondo verdwenen is, over de taakverdel­ing en over welke spullen wie vreugdevon­kjes bezorgen.

Het meest valt telkens de ontknoping tegen. In dit soort realitypro­gramma’s krijg je op het eind altijd een voorennabe­eld te zien. In varianten als Help, mijn man is een klusser oogt dat vaak spectacula­ir. Een krot versus een puik afgewerkte woning, bijvoorbee­ld. In tidying up with Marie Kondo gaat het in het beste geval over een kast die eerst wat rommelig oogt, en daarna ordelijk. Wow.

Hoe spannend kan het zijn, kijken naar mensen die hun huis opruimen?

Tidying up with Marie Kondo, op Netflix. ¨¨èèè

 ?? © Denise Crew/Netflix ?? Marie Kondo gaat altijd in het wit gekleed, schrijdt door het huis als een fee en heeft een vertaalste­r in haar kielzog die ook haar huisslaaf is.
© Denise Crew/Netflix Marie Kondo gaat altijd in het wit gekleed, schrijdt door het huis als een fee en heeft een vertaalste­r in haar kielzog die ook haar huisslaaf is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium