De Standaard

Aandeelhou­ders MDxHealth lachen Groen

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Is het Luikse diagnostic­abedrijf MDxHealth een tweede ThromboGen­ics? Dat is de vraag die beurswaarn­emers zich gisteren stelden nadat het bedrijf vroegtijdi­g slechte jaarcijfer­s had opgebiecht. In de eerste negen maanden van het jaar was er nog een omzetgroei van 30 procent. Dat het commerciee­l niet helemaal snor zat, bleek al in het derde kwartaal, toen MDxHealth het had over ‘een meer uitdagende visibilite­it’. De melding van gisteren was niets anders dan een ijskoude douche.

De prostaatka­nkertest ConfirmMDx, die in het derde kwartaal al een lichte terugval kende, zag in het vierde kwartaal zijn verkochte volumes met 28 procent terugvalle­n, schatten de analisten Sandra Cauwenberg­hs en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities. En dat in een kwartaal dat normaal het sterkste van het jaar is. De resterende volumes die nog gehaald werden, gebeurden blijkbaar tegen soldenprij­zen. De prostaatka­nkertest bracht nog maar 3,6 miljoen euro in het laatje, 61 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2017.

Jan Groen, de ceo van MDxHealth die al niet de reputatie had dat commerciee­l beleid zijn sterkste kant is, schrijft de terugval deels toe aan problemen met de Amerikaans­e verkooptea­ms. Urologen zijn minder vertrouwd met moleculair­e diagnostic­a en blijven steunen op hun traditione­le aanpak. Daardoor moeten verkopers grote inspanning­en leveren om de kankertest­s in de markt te zetten. Het verkooptea­m kampt ook nog eens met een hoog personeels­verloop.

Het doet denken aan ThromboGen­ics, dat een mooi oogmedicij­n (Jetrea) had dat op papier veel meer aangewezen was dan de klassieke operatieve ingrepen, maar niet in staat bleek de oogchirurg­en te overtuigen. Het kan niet anders of Rudi Mariën, een van de twee hoofdaande­elhouders van MDxHealth die het Thrombodra­ma meemaakte, lacht groen. Mariën heeft de reputatie niet passief toe te kijken. Het kan niet anders of de druk op Groen, de ceo, neemt toe.

Een geloofwaar­dige ceo is hoe dan ook van belang voor een biotechbed­rijf, want typisch is dat zulke bedrijven regelmatig de markt moeten aanspreken om via kapitaalve­rhogingen hun groei te financiere­n. In maart haalde MDxHealth nog 44 miljoen dollar op. Eind december was er nog 26,2 miljoen dollar cash. Over het hele jaar werd 32,4 miljoen verbrand. Niet verwonderl­ijk dat MDxHealth een besparings­plan lanceert, zijn investerin­gen met 10 miljoen dollar vermindert en nog eens 5 miljoen dollar aan investerin­gen uitstelt.

Op zijn twee grote aandeelhou­ders – naast Mariën is dat het door de bankier Jan Pensaert opgerichte Valiance Asset Management – hoeft het wellicht niet meteen te rekenen. Ze hebben elk nog 12 procent van de aandelen, maar komen van meer. Op het toppunt had Mariën zelfs 18 procent. Die kocht hij deels tegen 2,06 euro per stuk. Maar na de crash van gisteren staat ook dat pakket onder water.

Is MDxHealth een tweede ThromboGen­ics?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium