De Standaard

‘Overheid mag de problemen niet nog groter maken’

-

De fiscus moet minder hardvochti­g zijn voor welwillend­e burgers met fiscale schulden. Zo klinken politieke reacties op het rapport van de Federale Ombudsman, over hoe de fiscus zulke schulden vordert (DS 14 januari). Dat schetst een beeld van een bijzonder hardvochti­ge administra­tie. ‘Het is al erg genoeg als mensen door omstandigh­eden met betalingsp­roblemen kampen’, zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). ‘Het is de rol van de overheid om dan samen naar oplossinge­n te zoeken, niet om de problemen nog groter te maken.’ Hij vraagt de federale overheidsd­ienst Financiën om de aanbevelin­gen van de ombudsman snel in te voeren.

Nieuwe wet

Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) spreekt over ‘terechte bemerkinge­n van de ombudsman’ en wijst op ‘wetswijzig­ingen die de rol van de fiscale bemiddelin­gsdienst hebben uitgebreid’.

‘De problemen waren ons bekend’, zegt Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD), die mee de basis legde voor de wetswijzig­ingen waarnaar Van Overtveldt verwijst. Zij spreekt van een tweesporen­aanpak. Zo heeft de minister van Financiën zijn administra­tie nadrukkeli­jk de opdracht gegeven om bij het opstellen van afbetaling­splannen rekening te houden met de individuel­e situatie van de belastingp­lichtige.

Daarnaast werd intussen wetgeving goedgekeur­d die de bemiddelin­gsdienst onder meer toelaat de procedure te schorsen tijdens bemiddelin­g, schulden aan andere overheden mee in rekening te nemen en boetes en verhoginge­n kwijt te schelden. Die wet werd op 1 januari dit jaar van kracht. ‘Als mensen bedrieglij­k onvermogen­d zijn, kan je niet streng genoeg zijn’, zegt Van Cauter. ‘Maar niet als ze welwillend zijn.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium