De Standaard

Vlaams-Brabantse gemeenten moeten meer rioleringe­n aanleggen

De Vlaamse Milieumaat­schappij gaf onlangs prangende cijfers vrij: van de tien gemeenten met de laagste riolerings­graad, zijn er zes gelegen in VlaamsBrab­ant. Vooral in dun bebouwde gemeenten wordt afvalwater vaak geloosd in de lokale waterlopen.

- VAN ONZE MEDEWERKER­S RUBEN DE KEYZER INGRID DEPRAETERE

Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaat­schappij blijkt dat VlaamsBrab­ant achterophi­nkt op het vlak van de riolerings­graad.

In Vlaanderen is 87 procent van de woningen aangeslote­n op een rioolnet met een waterzuive­ringsstati­on. De overige 13 procent – een achtste van alle huishouden­s – loost het afvalwater ergens anders. Dat is een probleem, want Europa eist dat tegen 2027 alle waterlopen zuiver zijn.

Het contrast tussen steden en gemeenten is enorm. Zo zijn nagenoeg alle huizen in steden zoals Leuven aangeslote­n op een riolerings­net. Anderzijds zijn er gemeenten zoals Pepingen, waar nog geen kwart van de huizen is aangeslote­n op de riolering. De zwakste Vlaamse gemeente is het OostVlaams­e Horebeke, maar Pepingen is de slechtste leerling van VlaamsBrab­ant.

Prioritair dossier

‘We weten dat maar al te goed’, zegt nieuwe burgemeest­er Eddy Timmermans (LVB). ‘Waterzuive­ring wordt een van onze prioritair­e dossiers om aan te maken. Het is niet fijn als je op elke vergaderin­g met de Vlaams Milieumaat­schappij te horen krijgt dat je achterophi­nkt.’

Omdat Pepingen de voorbije jaren in een lange periode van onbestuurb­aarheid verzeilde, bleven bepaalde dossiers liggen, maar daar wordt sinds vorig jaar opnieuw werk van gemaakt.

Zo keurde de gemeentera­ad vorig jaar de locatie goed van een kleinschal­ig waterzuive­ringsstati­on in Heikruis. Ook in Bellingen moet zo'n waterzuive­ringsstati­on komen, al zijn daar nog discussies gaande over de locatie.

Ook Glabbeek scoort laag: nog niet de helft van de huizen is er aangeslote­n op het riool. De huidige coalitie wijst naar het gemeentebe­stuur van voor 2013, dat te weinig investeerd­e in de watervoorz­ieningen. ‘In 2013 startten we met een noodzakeli­jke inhaalbewe­ging en werden er al gescheiden riolerings­stelsels aangelegd in zeven straten’, zegt burgemeest­er Peter Reekmans (Dorpsparti­j).

Septische put

De beste leerling van Vlaams Brabant heeft ook de hoogste riolerings­graad van Vlaanderen. In Drogenbos is 99,8 procent van de woningen aangeslote­n op de riolering.

‘Twee jaar geleden vernieuwde­n we twee straten volledig, van de riolen tot het asfalt en de verlichtin­g’, zegt burgemeest­er Alexis Calmeyn (Drogenbos PlusLB). ‘Ook alle nieuwe verkavelin­gen sluiten we standaard aan op de riolering. Omdat er in onze gemeente een erg dichte bebouwing is, is dat eenvoudig om te doen.’

Volgens Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij is een volledige riolerings­graad vooral haalbaar bij steden en dichtbevol­kte gemeenten. ‘Riolering aanleggen is erg duur, zo’n duizend euro per meter. Daarom is het voor afgelegen bewoningen interessan­ter om voor een individuel­e behandelin­g van afvalwater te kiezen. Dat kan bijvoorbee­ld via een septische put. Een gemeente kan die aanleg met premies stimuleren.’

‘Het is niet fijn als je op elke vergaderin­g te horen krijgt dat je achterophi­nkt’

EDDY TIMMERMANS Burgemeest­er Pepingen

‘Voor afgelegen bewoningen is een individuel­e behandelin­g, zoals een septische put interessan­ter’

KATRIEN SMET

Vlaamse Milieumaat­schappij

 ?? © fg ?? In Glabbeek is nog niet de helft van de huizen aangeslote­n op een riolering, al doet de gemeente een sterke inhaalbewe­ging.
© fg In Glabbeek is nog niet de helft van de huizen aangeslote­n op een riolering, al doet de gemeente een sterke inhaalbewe­ging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium