De Standaard

Waalse deken doet missen in Vlaamse parochies

-

De Waalse deken Guy Paternostr­e (78) van Geldenaken doet voortaan ook weekendmis­sen in de SintNiklaa­skerk in Outgaarden en de SintErmeli­ndiskerk in Meldert. Dat komt door een gebrek aan pastoors uit de omgeving van Hoegaarden.

Vorige zaterdag stond de deken een eerste keer om 18 uur aan het altaar in Outgaarden en om 19 uur in Meldert.

Veel ruchtbaarh­eid was er niet gegeven aan zijn komst in beide kerken. In Outgaarden zaten dertien parochiane­n in de mis, in Meldert ongeveer het dubbele.

De deken spreekt goed Nederlands en komt voortaan elke tweede zaterdag naar de twee parochies. De andere weekends komt pater Augustijn Paul De Wit van de abdij in Heverlee er de missen doen ofwel leiden leken de gebeds diensten.

Merkwaardi­g toch dat een deken uit een Waals dekenaat de missen doet in Vlaamse parochies. ‘Uit grote nood’, zegt voorzitter Hubert Janssens van de kerkfabrie­k in Outgaarden.

‘In de Vlaamse buurt van Hoegaarden zijn geen priesters of paters meer ter beschikkin­g. De laatste drie maanden was er geen weekendmis meer in Outgaarden. We moesten de taalgrens over om een geestelijk­e te vinden. Geldenaken bood de enige oplossing’, zegt Janssens.

Eerder deden de parochies een beroep op de Aalmoezeni­ers van de Arbeid van het klooster in Meldert, maar door hun gevorderde leeftijd moesten ook zij afhaken.

Momenteel verblijven geen paters meer in het klooster. Ook in WaalsBraba­nt is er geen overschot aan priesters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium