De Standaard

Fantoomond­erdrukking

- RASHIF EL KAOUI Is acteur, rapper en schrijver. Deze week verzorgt hij ‘De mening’ in dS Avond.

Wokeness, de Oxford English Dictionary definieert de term als wellinform­ed, uptodate; alert to racial or social discrimina­tion and injustice. Deze wakkere tendens denderde in 2018 vrolijk voort in de globale media en in mensengees­ten allerlande. Maar in Vlaanderen klonken halfgeflui­sterde zinnen als ‘ge moogt niks meer zeggen’ vaak luider dan de kreten van een bosbrosser.

Voor de Vlaming is vrijheid van meningsuit­ing geen vanzelfspr­ekendheid, maar een zuurverdie­nde verworvenh­eid. Hij is spaarzaam met het verspreide­n van diens diepste zielenroer­selen. Daarom wordt een politicus die ‘zegt wat hij denkt’ in Vlaanderen door vrienden op het schild gedragen. (Heeft u hem?) Want iemand die zegt wat hij denkt, maakt gebruik van die zuurverdie­nde verworvenh­eid. Ziet u, Vlaanderen lijdt aan het ‘overwonnen­volksyndro­om’. Dat syndroom is gegroeid vanuit eeuwen en eeuwen onderdrukk­ing. Of het nu de Romeinen, de Franken, de Duitsers, de Spanjaarde­n, de Nederlande­rs, alweer de Duitsers, de Franstalig­e Belgen of de katholieke kerkvaders waren, de Vlaming bevond zich meestal onder de knoet.

Loop na het vallen van de avond door Vlaamse bebouwde kommen en u zult de tekenen van onderdrukk­ing zien: rolluiken om ogen af te schermen. Of op zijn minst gordijnen. Loop op hetzelfde tijdstip door Nederlands­e steden en de kans dat u achter het raam oog in oog komt te staan met een half ontklede Nederlande­r, is reëel.

In vergelijki­ng met onze Franse en Nederlands­e buren was het woord voor de Vlaming een gevaarlijk ding. En hoewel de knoet in de loop van de twintigste eeuw boven hem werd weggehaald, voelt hij die nog steeds. De Vlaming heeft last van fantoomond­erdrukking. Daarom zoekt hij naar placeboond­erdrukkers. Zoals gastarbeid­ers en hun kroost, de EU, migranten, de media en de kunsten en de linkse intellectu­elen.

Wanneer een Amerikaan op Donald Trump stemt omdat die zich niet gehoord voelt, is dat vanuit een gevoel dat schreeuwt: ‘Ik verdien het om gehoord te worden!’ Wanneer een Vlaming sympathie uit voor een vergelijkb­are demagoog, is dat vanuit een gevoel dat mompelt: ‘Ik mag nu toch eindelijk eens gehoord worden, zeker?’ Zolang de Vlaming koppig blijft vasthouden aan zijn gevoel onderdrukt te worden, zullen populistis­che politici die ‘hun gedacht’ zeggen weerklank vinden. Zodra hij beseft dat hij al lang mag zeggen wat hij denkt, kan er geluisterd worden.

Ik vrees dat 2019 geen jaar wordt van het ontwaken, eerder een voortzetti­ng van het ‘ontwoken’. 2019 wordt een jaar waarin ge niks meer moogt zeggen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium