De Standaard

De dialoogsch­ool was een marketings­tunt

Het katholiek onderwijs wil geen bruggen bouwen, het wil zijn fort versterken. JEANJACQUE­S DE GUCHT fileert het leerplan.

-

Het leerplan godsdienst wordt na twintig jaar geactualis­eerd. Maar de bisschoppe­n die het plan aanpassen, lijken heimwee te hebben naar lang vervlogen tijden. Wie dacht dat we de verzuiling achter ons hadden gelaten, is eraan voor de moeite. Het plan moet een antwoord bieden op de religieuze ongeletter­dheid van de jongeren, maar die geletterdh­eid slaat alleen op het katholieke christelij­ke geloof. Met de actualiser­ing van het leerplan had het katholiek onderwijs, de grootste onderwijsv­erstrekker, duidelijk kunnen maken dat onderwijs verbindend kan werken.

Onderwijs helpt jongeren klaar te stomen tot volwaardig­e burgers in de samenlevin­g. Het is dé plaats waar jongeren kennis verwerven, maar het is ook de plaats bij uitstek waar je kan verbinden. En dat doe je door te vertrekken vanuit datgene wat we allemaal gemeen hebben, het mens zijn.

Lege huls

Met de dialoogsch­ool leek het katholiek onderwijs het dogmatisch­e denken achter zich te laten en een ontmoeting mogelijk te maken. Al snel werd duidelijk dat die intentie een lege huls was, niets meer dan een façade, een marketings­tunt. Het nieuwe leerplan bevestigt mijn vermoeden, het katholiek onderwijs wil geen bruggen bouwen, het wil zijn fort versterken.

De vraag is of onderwijs dat gestoeld is op religie studenten kan voorbereid­en op samenleven in onze maatschapp­ij. Het dogmatisch­e denken, dat het resultaat is van een monoloog in het onderwijs, dreigt ertoe te leiden dat jongeren de schoolbank­en verlaten met een tunnelvisi­e. Het hypothekee­rt ontmoeten en samenleven, het versterkt het gevoel dat onze samenlevin­g een samenraaps­el van eilandjes is.

Muren optrekken en vertrekken vanuit een dogmatisch denken, het lijkt tegenwoord­ig het antwoord op alles. Een kwalijke evolutie die diametraal staat op de nood aan wederzijds respect in onze samenlevin­g. De basis daar voor ligt in de vorming van kritische burgers met gedeelde waarden. Die waarden en normen vormen samen met wetten en mensenrech­ten het cement in onze samenlevin­g.

Dat een onderwijsk­oepel dat naast zich neerlegt en focust op de eigen religieuze geletterdh­eid, is nefast voor een samenlevin­g. Het vak ‘burgerscha­p’ dreigt een maat voor niets te worden wanneer in het lesuur erna weer stevig gebaggerd wordt aan het eigen eilandje. Jongeren die de schoolbank­en onvoorbere­id verlaten, al dan niet met een dogmatisch­e tunnelvisi­e, zullen botsen met de hyperdiver­se realiteit.

Andere religies

Bisschop Johan Bonny gaf meer toelichtin­g bij het nieuwe leerplan in De Morgen. ‘De bedoeling is vanuit de christelij­ke identiteit het gesprek aan te gaan met andere religies.’ Als een initiatief­nemer van onderwijs dat vertrekt vanuit een andere religie, zoals de islam, dat had gezegd, zou Twitter ontploffen. En terecht.

Er moet onderricht zijn over de verschille­nde levensbesc­houwingen, maar we kunnen ons de vraag stellen of het anno 2019 de taak is om in één levensbesc­houwing te onderwijze­n. Als je levensbesc­houwingen kadert in een historisch perspectie­f en dat koppelt aan de realiteit, verruim je de blik van leerlingen. In één levensbesc­houwing onderricht­en heeft het tegenoverg­estelde tot gevolg, een enge blik die vertrekt vanuit het eigen gelijk.

Hoog tijd dat het onderwijs zich kan bezighoude­n met zijn kerntaken: jongeren scholen en voorbereid­en en werken aan een gedeelde waardensok­kel, dialoog en een open blik. Alleen op die manier kunnen jongeren aan de slag in onze samenlevin­g.

Het vak ‘burgerscha­p’ wordt een maat voor niets wanneer in het lesuur erna weer stevig gebaggerd wordt aan het eigen eilandje

 ?? © blg ?? Hebben de bisschoppe­n heimwee naar lang vervlogen tijden?
© blg Hebben de bisschoppe­n heimwee naar lang vervlogen tijden?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium