De Standaard

RADICAAL-RECHTS STROOPT DE MOUWEN OP

- HENDRIK VOS Hendrik Vos doceert Europese studies aan de UGent. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

ProEuropes­e partijen hebben de daver op het lijf. Rechtse euroscepti­ci scharrelen rond op het continent en zoeken uit of ze na de verkiezing­en een grote fractie kunnen vormen. Sommigen zien een groep ontstaan die de Europese politiek zal lamleggen. Zover komt het niet. Deze krant wees er al op dat de onderlinge verschille­n in stijl en inhoud groot zijn(DS 9 januari). Beschaafde nationalis­ten van het Geert Bourgeoisg­enre zouden een alliantie moeten vormen met grimmige neonazi’s. Zelfs met veel alchemie is dat onmogelijk.

Dat neemt niet weg dat er op de radicale rechterfla­nk een en ander in beweging is. In het Europees Parlement waren de zaken eenvoudig: extremisti­sche partijen voerden campagne met de boodschap dat ze de Unie wilden slopen. Hun vertegenwo­ordigers namen een goeie tien procent van de zitjes in en nestelden zich vervolgens in de rol van dood gewicht. Daar lagen ze dan vijf jaar. Hun activiteit­en beperkten zich tot onkostenfo­rmulieren invullen en maandelijk­s een magnifiek salaris opstrijken. Door de jaren heen is die kliek gestaag gegroeid, maar minder spectacula­ir dan ze zelf laat uitschijne­n. Zelfs in de meest gewaagde prognoses komen deze partijen ook straks niet boven een vijfde van de zetels uit.

Wat er wel verandert, is dat ze in sommige lidstaten intussen meebesture­n. In Italië en Oostenrijk leveren ze ministers en in Andalusië geven ze gedoogsteu­n aan de coalitie. In Hongarije en Polen zijn de regeringsp­artijen in woorden en daden dermate opgeschove­n naar rechts dat ze nu ook tot de radicale stal gerekend kunnen worden. Bestuursve­rantwoorde­lijkheid dragen gaat kennelijk gepaard met kronkeling­en en verstrooid­heid. In Italië vergaten de populisten dat ze de euro weer wilden inruilen voor de lire en in Oostenrijk werd het aangekondi­gde Öxitrefere­ndum afgeblazen. De grootste idiotieën verdwijnen op die manier uit de planning, maar er blijft genoeg over om zich op te profileren. Zeker in de rayon van de migratiepo­litiek is er nog ruimte.

In radicaalre­chtse middens zijn sommigen het beu om voor eeuwig aan de kant te gesticuler­en voor de eigen parochie. Hoe hard ze ook staren in de koffieprut, de wil van het hele volk kunnen ze er niet in lezen. Ze realiseren zich dat de absolute meerderhei­d niet in het verschiet ligt. De krankzinni­gste onderdelen worden bijgevolg uit het programma gehaald en op de aanpalende percelen zoeken ze naar bondgenote­n. Ze tonen zich bereid om hier en daar compromiss­en te aanvaarden en dat vraagt om een zekere omslag, in boodschap en in stijl.

Bij Vlaams Belang twijfelen ze en flitst de strategie nog alle kanten uit. Eerst komen ze met een campagnefo­to van een lachende boreling en een aardige moeder in een witte jurk, om een paar dagen later een liegende griezel in een kostuum naar voren te duwen. Of VlaamsBrab­ant massaal sym

Ook de ambulanced­ienst in Straatsbur­g weet dat het speciaal volk is, aan die extreme zijde

pathie zal tonen voor iemand die achter elke lettergree­p een uitroeptek­en zet, valt nog af te wachten.

Maar hoe zit het dan in Europa? Dit soort partijen zegt steeds minder dat ze de Unie uit elkaar wil hameren. Het draait nu blijkbaar om hervorming­en van binnenuit. Dat is nieuw. Het geeft aan dat radicaalre­chts bereid is om, net als in Italië en Oostenrijk, de mouwen op te stropen.

We zijn nog niet op dat punt. Als ze actief aan politiek willen doen in dat grote Europees Parlement, moet er worden samengewer­kt. Dat is in die hoek niet vanzelfspr­ekend. Ook bij de ambulanced­ienst in Straatsbur­g weten ze dat het speciaal volk is, aan die extreme zijde. Niet zo lang geleden klopte een obscure Britse gekozene in het parlement een al even louche partijgeno­ot in het ziekenhuis. Over dit soort lieden hebben we het dus. Hun vermogen tot samenwerki­ng is betrekkeli­jk beperkt.

Het lijkt er evenwel op dat ze nu toch een poging zullen doen om mee het beleid te bepalen. Dat is wat anders dan in de marge tetteren dat alles in gruzelemen­ten moet. Het stelt andere fracties voor een ongewone en meer uitdagende situatie. In de zoektocht naar allianties zal de grens worden afgetast. Talrijke klassieke partijen zijn de voorbije jaren in hun programma’s dit zootje achterna gehold. De vraag rijst of ze er straks ook stemafspra­ken mee zullen maken. De meest onuitvoerb­are quatsch verdwijnt uit de campagne, maar er blijft genoeg over om bezorgd over te zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium