De Standaard

DE LEUGENS VAN POPULISTEN MOGEN WE NIET BANALISERE­N

- IVE MARX is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaaleco­nomische wetenschap­pen. Wekelijks komt op dinsdag een gezaghebbe­nde econoom aan het woord.

Deze column staat onder de hoofding ‘Van Kapitaal Belang’. Waarover schrijf je dan na een dag in de snijdende kou en horror in wat overblijft van Auschwitz en Birkenau? Niet over de 20 of 30 euro netto die we deze maand extra krijgen door de taxshift. Niet over de zoveelste brugpensio­ensaga. Of RSZkorting­en voor voetballer­s. Je schrijft over de zaken die van Kapitaal Belang zijn: vrijheid, democratie, tolerantie, waarheid.

Tijdens de lange rit ernaartoe probeer je jezelf voor te bereiden op de knoop in de maag die zal volgen. Dat lukt tot op zekere hoogte. Het ligt er zelfs vredig bij, zo in de sneeuw. Op een paar gebouwen na staan er alleen nog houten barakken in Birkenau, het grootste van de kampen rond Auschwitz, waar naar schatting 1,1 miljoen mensen de dood vonden. De gaskamers zelf zijn grotendeel­s opgeblazen. Het indrukwekk­endst zijn de miljoenen namen, op flinterdun papier, in heel kleine letters. De gezichten, de familiefot­o’s, de levens.

Twee zaken vielen me bijzonder op. Vooreerst het monsterlij­ke cynisme boven op het monsterlij­ke kwaad. ‘Arbeit macht frei’ staat er boven de iconische toegangspo­ort van Auschwitz. In de barakken stonden opschrifte­n zoals ‘Sei ehrlich’ (wees eerlijk). In de kinderbara­kken zag je kinderteke­ningen. Die kinderen werden vervolgens vergast, onderginge­n wrede medische ‘experiment­en’ of kwamen om van ontbering.

Bovendien pleegden de nazi’s niet gewoon genocide op een ongekende schaal, met ongekende efficiënti­e en gründlichk­eit, ijverig geholpen door allerlei mensen met dr. voor hun naam. Het was niet genoeg dat mensen werden vernietigd. Eerst moesten ze vernederd en ontmenseli­jkt. Families werden uit elkaar gerukt, kleren en bezittinge­n afgenomen, hoofden kaalgescho­ren. Individuen werden tot een anonieme, amorfe massa gereduceer­d. En dan pas vergast en opgebrand. De tentoonste­llingen in Auschwitz doen hun best om de mensen die er omkwamen te hermenseli­jken, weer een identiteit, een gezicht, een leven te geven.

Dan kom je buiten. Van de barakken en betonnen kelders ga je terug naar een comfortabe­l hotel. Je probeert de horror af en weg te spoelen. En gewoon weer warm te worden. Maar dan komt dat onbehaagli­jke gevoel dat je al langer hebt toch weer terug. Kan het weer gebeuren? Het enige eerlijke antwoord dat je daarop kunt geven: het is al bezig.

Leugens, cynisme, ontmenseli­jking, zondebokke­n. Het is zelfs de orde van de dag. Het is weer gewoon aan het worden. Het is zelfs entertainm­ent. Het vult lekker krantenkol­ommen en zendtijd. Optredens van proto, neo en weet ik veel wat voor fascisten worden besproken alsof het variétésho­ws zijn.

Voormalig Amerikaans minister van Buitenland­se Zaken Madeleine Albright waarschuwt voor het opkomende fascisme in een nieuw boek. De Lügenpress­e maakt een heropstand­ing als fake news. Trumps draining the swamp blijkt eerder al gebruikt door Mussolini. Viktor Orban, de Brexit, Matteo Salvini, altright, de lijst van indicaties zijn eindeloos.

Hoe kan dit alles gebeuren? Eén zaak weten we ondertusse­n zeker: de historisch materialis­tische logica die aan de basis lag van het Europese project, bleek niet de garanties te bieden waarop we hadden gehoopt. Op school leerden we hoe herstelbet­alingen, hyperinfla­tie en gekrenkte nationale trots het nazisme brachten. Economisch­e welvaart zou ons daartegen behoeden, dachten de vaders van het Europese project. Dat was de kern van dat project: vrede door welvaart. Het bood ook de overtuigin­g om handel te drijven met dictaturen zoals China. Een alsmaar welvarende­re middenklas­se zou uiteindeli­jk haar rechten opeisen. Maar wat zien we? Die handel financiert er misschien wel het meest gesofistic­eerde, het meest technologi­sch vernuftige, totalitair­e bestel in de geschieden­is van de mensheid.

De historisch materialis­tische logica is allerminst feilloos gebleken. Weinig landen illustrere­n dat beter dan het land waar ik deze column schrijf. Polen heeft ontzettend geleden onder de nazi’s en vervolgens de communiste­n. Het heeft ook enorm veel baat gehad bij de Europese Unie. Duizelingw­ekkende groeicijfe­rs. Een verdrievou­diging van de levensstan­daard in een generatie. Maar de Europese vlaggen vind je alleen op de talrijke officiële borden aan infrastruc­tuurprojec­ten. Je ziet er verder geen. De regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) is openlijk antiEurope­es. Tegen migranten ook, hoewel er nauwelijks zijn. Rechters worden ontslagen. De media worden propaganda­organen. Figuren als Salvini worden wel door de grote poort ontvangen, om een euroscepti­sch front te vormen.

Wat kunnen we doen? De stemmingma­kerij, de verdraaiin­gen en leugens waarvan de zogenaamde ‘populisten’ zich bedienen niet banalisere­n. Ze niet negeren, laat staan ze normaal vinden. Niet denken dat het allemaal wel goed komt. Na Trump en de Brexit werden ‘experts’ weleens opgeroepen een toontje lager te zingen. Hun plaats te kennen. Niks daarvan, zeg ik. Ik denk dat ze net het omgekeerde moeten doen. Daarom mijn voornemen voor dit jaar: mee weerwerk blijven bieden. Fake news en leugens benoemen voor wat ze zijn. Of het nu gaat over migranten, of over Europa of wat dan ook.

In Auschwitz kreeg dit citaat van Primo Levi een prominente plek: ‘Het is gebeurd en het kan dus weer gebeuren’. Laten we voor alle zekerheid daar maar van uitgaan.

Mijn voornemen voor dit jaar: mee weerwerk blijven bieden

Ive Marx

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium