De Standaard

Wie wordt de federale handpop van De Wever?

BART MADDENS schreef al in 2015 dat Bart De Wever beter ministerpr­esident van Vlaanderen was geworden. Ook de NVA heeft dat nu ingezien.

- Politicolo­og aan de KU Leuven. De voorbije vijf jaar stond Vlaanderen helemaal in de schaduw van België. Met ministerpr­esident De Wever zal daar veranderin­g in komen. © belga

BART MADDENS Wie? Wat?

‘Sommigen zeggen dat Bart De Wever in 2014 premier had moeten worden van de federale regering. Maar vanuit een confederal­istisch perspectie­f kom je tot een heel andere conclusie. De Wever was beter ministerpr­esident geweest. Want in dat geval zou zijn huidige rol als schaduwpre­mier ook een institutio­nele dimensie gehad hebben. Dat zou pas confederal­isme in de praktijk zijn geweest: de federale premier als handpop van de Vlaamse ministerpr­esident. Van een gemiste kans gesproken.’

Dat schreef ik op 1 april 2015 in deze krant. Het was iets wat je al lang hoorde in Vlaamsnati­onale kringen. Vandaag zijn we dat vergeten, maar in de aanloop naar de lokale verkiezing­en van 2012 leefde het idee ook al. Moet Bart De Wever burgemeest­er van Antwerpen worden? Dat was toen de grote vraag. Nee, vonden velen, want dan kan hij geen Vlaams ministerpr­esident meer zijn. Een van hen was Peter De Roover, toen nog een gewone flamingant.

Zwaartepun­t van de macht

Vanuit Vlaamsnati­onaal perspectie­f is het logisch dat de belangrijk­ste Vlaamse politicus eerste minister van Vlaanderen wordt. Confederal­isme is veel meer dan louter een institutio­nele aangelegen­heid. Het gaat erom waar het zwaartepun­t van de macht in de praktijk ligt. Tijdens de voorbije vijf jaar lag dat duidelijk op het federale niveau. Vlaanderen stond helemaal in de schaduw van België. Dat kwam omdat Geert Bourgeois zich binnen de Zweedse constructi­e moest schikken in een notarisrol. Bovendien draaide het zo uit dat de politieke supersterr­en van de NVA op het federale speelveld stonden.

Met ministerpr­esident De Wever zal daar onvermijde­lijk veranderin­g in komen. En de kans dat hij het wordt, is zeer groot, als we Bart De Wever in 2015. ‘Het is ondenkbaar dat hij aan een federale leiband zal lopen.’

voortgaan op de provincier­aadsverkie­zingen. Alleen is dan de vraag: wie wordt de federale handpop? Ik had in 2015 natuurlijk Charles Michel in gedachten. Maar als de NVA al haar ambities kan waarmaken, dan wordt het Jan Jambon. Het institutio­nele conflict tussen Vlaanderen en België dreigt zo een partijinte­rn conflict te worden. Zou Jambon zich dan op zijn beurt in een notarisrol laten dringen? Dat is allicht de bedoeling. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een Vlaamsgezi­nde premier wordt opgeslokt door het systeem en zijn overtuigin­g verloochen­t.

De NVA weet zeer goed dat dit probleem zich waarschijn­lijk niet zal stellen. Op federaal niveau zal de partij niet incontourn­able zijn. Er hangt veeleer een antiNVAcoa­litie in de lucht. Alles wijst erop dat de partij uitgaat van een scenario waarbij ze Vlaams regeert, maar federaal niet. Alleen kan ze moeilijk met die boodschap naar de kiezer. Vandaar dat ze uitpakt met iemand die, ook aan Franstalig­e kant, geloofwaar­dig is als kandidaatp­remier. Maar

met de heimelijke hoop dat hij het nooit zal worden.

De NVA zou inderdaad weinig baat hebben bij het federale premiersch­ap. De partij die de federale premier levert, betaalt daar beleidsmat­ig en electoraal een prijs voor. Met Jambon als premier zou het ook moeilijk worden voor de NVA om te blijven uitzenden op twee kanalen: dat van de antiestabl­ishmentpar­tij en dat van de beleidspar­tij. Met De Wever als ministerpr­esident en iemand van een andere partij als

premier kan dat wel. En al zeker als de NVA federaal buitenspel wordt gezet.

Bang van de bulldozer

Toch lijkt de kans op een federale regeringsd­eelname van de NVA iets groter geworden na deze verrassend­e nieuwe zet op het politieke schaakbord. Het scenario van een Vlaamse NVAregerin­g als een bulldozer tegen een federale antiNVAreg­ering is een stuk angstwekke­nder geworden voor de traditione­le partijen, nu Bart De Wever aan het stuur komt daarvan.

Maar er speelt nog iets anders. Alle coups de théâtre ten spijt blijft het NVAnarrati­ef over confederal­isme vrij constant. Zeker, sinds de regeringsc­risis wordt daar opnieuw meer nadruk op gelegd. Maar de NVA zegt tot nader order niet: zonder een staatsherv­orming treden wij niet tot een federale regering toe. Het discours blijft krak hetzelfde als in 2014: als we geen bondgenote­n vinden voor het confederal­isme, dan willen we Vlaanderen via een federale regeringsd­eelname voor het ergste behoeden.

De deur naar een Zweedse coalitie bis, inbegrepen communauta­ire stilstand, blijft dus wagenwijd openstaan. Alleen zal dat, met De Wever als ministerpr­esident, gemakkelij­ker te verkopen zijn aan de Vlaamsnati­onale achterban. Anders gezegd: het confederal­isme in de praktijk kan ook dienen als alibi voor het uitblijven van institutio­neel confederal­isme.

Maar het kan ook veel meer zijn dat dat. Met de sterke man van Vlaanderen als ministerpr­esident zal de politieke constellat­ie er ineens heel anders uit zien. Het is ondenkbaar dat Bart De Wever aan een federale leiband zal lopen. Ongetwijfe­ld zal hij de Vlaamse bevoegdhed­en maximaal invullen. Hij zal de ontelbare disfunctie­s van het federale systeem politiek uitvergrot­en. De Belgische premier zal op de koffie mogen gaan bij de Vlaamse ministerpr­esident, en niet andersom. Op die manier kan het confederal­isme verder rijpen in de geesten. Kortom, de copernicaa­nse revolutie lijkt terug van weggeweest.

Alle coups de théâtre ten spijt blijft het NVAnarrati­ef over confederal­isme vrij constant

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium