De Standaard

HOWEST PAKT UIT MET MASTEROPLE­IDING, MET DANK AAN NEDERLAND

Hogeschole­n mogen in Vlaanderen geen masters aanbieden. Toch pakt Howest er nu met één uit, met Nederlands­e hulp.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

BRUSSEL I Masterople­idingen zijn in Vlaanderen het exclusieve domein van de universite­iten, behalve in de kunstricht­ingen. Studenten met een profession­eel bachelordi­ploma van een hogeschool moeten eerst een schakelpro­gramma doorlopen voor ze een academisch­e master mogen aanvatten. Academisch­e bachelors, die van de universite­it afkomstig zijn, mogen wel meteen aan een academisch­e master beginnen als die in het verlengde van hun studie ligt.

De Howest, een hogeschool met campussen in Brugge, Oostende en Kortrijk, biedt vanaf volgend academieja­ar een Europese master in duurzaam energieman­agement aan. Profession­ele bachelorst­udenten mogen daarin doorstrome­n zonder een schakelpro­gramma te volgen. Dit is een zogenoemde profession­ele – en dus geen academisch­e – masterople­iding.

Geen wetgevend kader

Er is in Vlaanderen op dit moment geen wetgevend kader voor profession­ele masters. Ze kunnen hier simpelweg niet bestaan. Daar past Howest een mouw aan door in een buitenland­s partnersch­ap te stappen. De Hanzehoges­chool in Groningen neemt de leiding: studenten schrijven zich in onder het Nederlands­e systeem, krijgen een Nederlands diploma en moe ten het eerste semester in Nederland volgen. Het tweede semester mogen ze terugkeren naar WestVlaand­eren (of naar Spanje gaan, ook de Universida­d de Zaragoza is een partner).

‘In 2013 zijn de academisch­e masters en bachelors naar de universite­iten gegaan. De hogeschole­n zijn het daar nooit helemaal mee eens geweest. In de landen rondom ons zien we dat hogeschole­n wel masterople­idingen aanbieden. Wij niet, dat doet onze re putatie geen goed’, zegt Frederik D’Hulster, directeur Onderwijs van Howest. ‘Howest kreeg de vraag mee te stappen in dit partnersch­ap en wil niet achterblij­ven.’

Nederland heeft al ervaring met profession­ele masterople­idingen. D’Hulster: ‘Die zijn meer toepassing­sgericht, met en voor het bedrijfsle­ven, wat wij ook willen doen. Academisch­e masters focussen zich meer op fundamente­el onderzoek of de voorbereid­ing op een doctoraat. Daar is een verschil.’

De Vlaamse Hogeschole­nraad (VLHORA) is al langer bezig met een denkoefeni­ng over de introducti­e van profession­ele masters. De hogeschole­n zijn voorstande­r om ze zelf in te richten, maar dan voor een aantal goed gekozen praktijkge­richte richtingen waar er nu nog een leemte is. Een universite­it light mag het niet worden.

Wie bijvoorbee­ld een bachelor toegepaste psychologi­e volgt op de hogeschool, heeft nu al een logisch vervolgtra­ject met schakelpro­gramma richting de master psychologi­e op de universite­it. Daar is geen grote noodzaak voor een profession­ele master.

Meerwaarde voor arbeidsmar­kt

‘Dit dossier is geen aanval op de universite­iten of de overheid. We willen er een positief verhaal van maken’, benadrukt D’Hulster. ‘Maar we willen nu wel de discussie aangaan. Hogeschole­n hebben de expertise om op bepaalde domeinen mee te spelen. In ons geval bijvoorbee­ld artificiël­e intelligen­tie of virtual reality – in navolging van onze gamingople­iding.’

Of de universite­iten bereid zijn hierover te praten, is nog maar de vraag. In het verleden waren de reacties op het voorstel van profession­ele masters kritisch. Maar vanuit de hogeschole­n komt ook het argument dat praktisch opgeleide, gespeciali­seerde mensen een meerwaarde voor de arbeidsmar­kt zijn.

‘Dit dossier is geen aanval op de universite­iten of de overheid’

FREDERIK D’HULSTER Directeur Onderwijs (Howest)

 ??  ?? De Howest (foto: de faculteit Ingenieurs­wetenschap­pen in Kortrijk) biedt vanaf volgend academieja­ar een Europese master in duurzaam energieman­agement aan.
De Howest (foto: de faculteit Ingenieurs­wetenschap­pen in Kortrijk) biedt vanaf volgend academieja­ar een Europese master in duurzaam energieman­agement aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium