De Standaard

‘Sois jeune’ en zwijg niet

- MATHIAS VANDER HOOGERSTRA­ETE Leraar filosofie & NCZ in het KA Etterbeek.

Driehonder­d leerlingen van het Koninklijk Atheneum Etterbeek leerden donderdag enkele belangrijk­e lessen toen ze ’s ochtends de schoolpoor­t uitliepen. Volwassene­n hoeven vooral niet te panikeren over hun rebelse gedrag. Integendee­l. Nieuwe leerlijn actief burgerscha­p? Vakoversch­rijdende eindtermen? Met verve behaald.

Als leraar had ik het geluk mee te mogen proeven van het engagement en de dynamiek die deze duizenden jongeren uitdroegen in de straten van Brussel. ‘Neem mijn mening mee in je dikke BMW’ scandeerde­n enkele van de vierdejaar­s tussen de auto’s van de Wetstraat. ‘Please take the metro

next time, sir’ kregen klagende bestuurder­s als antwoord. Frisse en hoopvolle geesten met lef. Onze jongeren begrijpen precies wat het klimaatdeb­at zo hard mist.

Ze leerden ook omgaan met verantwoor­delijkheid en kritiek. ‘Jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te zeggen zoals ze is. Zelfs die last laten jullie aan ons, kinderen, over’, zei de vijftienja­rige Greta Thunberg op de Poolse klimaattop (DS

18 december 2018). Herhaling is een belangrijk onderdeel van een leerproces. We bedanken onze volwassene­n om dat na de klimaatmar­s nogmaals te illustrere­n.

Geen betuttelin­g meer

Want laat dat klimaatgep­amper de belangrijk­ste reden zijn achter het recente protest. Rebelleren tegen het schoolregl­ement en de leerplicht staat symbool voor het gebrek aan vertrouwen dat deze jongeren hebben in onze ter plaatse trappelend­e instanties en beleidsmak­ers. Dat deze generatie een klimaatmar­s vooruit wil, snapt niet iedereen.

CD&Vpoliticus Youssef Kobo wees donderdaga­vond in Het journaal op de zogenaamde gevaren van spijbelged­rag: ‘Eén, twee keer thuisblijv­en en dan gaat het

downhill.’ Het hellend vlak is een drogreden, zouden mijn scholieren weten. De uitspraak had beter gepast bij de klimaatins­panningen van zijn partij in de federale en de Vlaamse regering tijdens de afgelopen regeerperi­ode. Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vond het ‘positief dat jongeren opkomen voor het klimaat, maar spijbelen is niet de juiste methode’. Benieuwd of haar spijbelend­e collega’s in de Kamer dezelfde betuttelen­de behandelin­g krijgen.

Enkele directeurs gaven in deze krant hun mening over hoe je het best met ‘bosbrosser­s’ omgaat (DS 11 januari). Voor één keer is het goed, maar nu terug naar de orde van de dag, sois jeune et tais toi, was de teneur. Stel je maar eens eenzelfde toon voor over de staking bij Proximus vandaag. Gelukkig erkent het artikel dat het CLB en de school bij meermalige problemati­sche afwezighei­d op zoek gaan naar de oorzaak van dit onwettige gedrag. Samen met de ouders en de overheid zoeken ze dan een oplossing. Een verborgen motivatie om verder te gaan met de stakingen en iedereen rond de tafel te dwingen om oplossinge­n te formuleren op de klimaatpro­blematiek?

Rik Torfs deed er in De afspraak een cynisch schepje bovenop door op te roepen tot nuance en onderzoek naar het werkelijke aandeel van de mens in de klimaatopw­arming. Mogen onze leerlingen daarom geen enkele les missen, moeten ze daarom hard studeren, zodat ze later de problemati­ek smalend kunnen relativere­n?

Meer radicale keuzes

Wat deze scholieren vragen, is net het omgekeerde. Dat het debat over radicale keuzes gaat in plaats van over de zoveelste nuance. ‘System change, not climate chan

ge’, las ik op een van de talrijke borden. Een scholier overhandig­de mij een flyer die verwees naar het Carbon Majors Report waarin honderd bedrijven verantwoor­delijk worden gesteld voor 71 procent van de wereldwijd­e uitstoot. Hoelang denken we deze jongens en meisjes nog wijs te kunnen maken dat alleen wat minder waterverbr­uik, een extra fietstocht of een gedoofde lamp het fundamente­le verschil zal maken?

We hoeven ons geen zorgen te maken over de gemiste lesuren van deze bosbrosser­s. Ze leren elke minuut bij wat vrijheid en verantwoor­delijkheid inhouden. Hoe je cynisme kunt bestrijden met collectief engagement. Hoe je zonder stemrecht toch het debat kunt sturen. Hoe krachtig een po sitief en opbouwend verhaal is. ‘Donderdag voelden we hoop en macht, meneer’, vertelden enkele leerlingen in de les. Weinig andere weekends bekeken de leerlingen zo kritisch de media, deelden ze zoveel krantenart­ikels of debatteerd­en ze zo duchtig. We maken ons beter zorgen over een veelvoud aan gemiste lesuren als de schoolbus opnieuw te laat komt vanwege fileellend­e. Of het verhoogde risico op astma, allergieën, longinfect­ies, hart en vaatziekte­n en

We maken ons beter zorgen over een veelvoud aan gemiste lesuren als de schoolbus te laat komt door fileellend­e

concentrat­ieprobleme­n door fijn stof op de speelplaat­s.

In plaats van onze jongeren te betuttelen zouden we ons beter door hun moed en daadkracht laten inspireren. Ik ben alvast trots dat de schooldire­ctie door het initiatief van onze scholieren alle leerlingen, leerkracht­en, personeel en ouders oproept om samen massaal aanwezig te zijn op de klimaatmar­s van 27 januari. Er is ook voor ons volwassene­n hoop. We hebben dus toch een generatie voortgebra­cht die de klimaatzaa­k wél serieus neemt. Ik laat me elke donderdag alvast door hen inspireren.

 ?? © Wim Kempenaers ?? ‘Onze jongeren begrijpen precies wat het klimaatdeb­at zo hard mist.’
© Wim Kempenaers ‘Onze jongeren begrijpen precies wat het klimaatdeb­at zo hard mist.’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium