De Standaard

Spijbelen voor een betere toekomst

- PATRICK LANCKSWEER­DT Directeur Vrij CLB Roeselare. Voorzitter Vlaamse Vereniging voor Schoolpsyc­hologie.

Vorige donderdag spijbelden 3.000 scholieren omdat ze opkomen voor het klimaat. En dat gaan ze de volgende donderdage­n ook doen. Uit verschille­nde hoeken weerklinkt dat deze jongeren risico lopen. Spijbelen is niet toegestaan. Wie het toch doet, krijgt een Bcode per halve dag. Méér dan vijf Bcodes in een jaar betekent ‘problemati­sche afwezighei­d’.

In de rondzendbr­ief van het ministerie van Onderwijs staat: ‘Voor leerlingen met problemati­sche afwezighed­en moet de school in samenwerki­ng met het CLB een leerplicht­begeleidin­g opzetten in het belang van het kind en zijn kansen en recht op onderwijs.’ Als CLBdirecte­ur zal ik mijn medewerker­s hierover de volgende boodschap geven. Wij moeten inschatten of de afwezighei­d problemati­sch is, in die zin dat de jongere de eigen toekomst op de helling zet. Het is duidelijk dat dit bij deze spijbelend­e jongeren niet het geval is. Zij spijbelen uitgereken­d omdat de eigen toekomst op de helling staat.

De opdracht van onderwijs is jongeren opvoeden tot mondige burgers, die met verantwoor­delijkheid­szin hun rol opnemen in de maatschapp­ij. Door hun acties bewijzen zij dat ze al zover staan: zij nemen hun verantwoor­delijkheid op. Elke situatie moeten we individuee­l inschatten. Ik sluit niet uit dat jongeren meedoen aan de acties omdat ze dan geen les hebben. Maar dat geldt voor zowat alle acties: je moet de meerderhei­d mee krijgen om effect te hebben.

Kortom, hoeveel Bcodes die jongeren dit jaar ook verzamelen, in de meeste gevallen is er geen enkele indicatie van een problemati­sche afwezighei­d. Misschien moeten wij daar, als volwassene­n, een voorbeeld aan nemen. Mijn generatie is te laks geweest in de voorbije 40 jaar om iets te doen aan de milieuprob­lematiek. Dat geldt ook voor mezelf.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium