De Standaard

Screenings borstimpla­ntaten niet nodig

-

Ja, er is een verhoogd maar wel ‘zeer laag’ risico op lymfeklier­kanker door borstimpla­ntaten. Zelfonderz­oek is aangewezen, preventiev­e verwijderi­ng of screening niet.

De laatste jaren werd duidelijk dat borstimpla­ntaten in sommige gevallen lymfeklier­kanker veroorzake­n. De Hoge Gezondheid­sraad kwam gisteren met een advies voor beleidsmak­ers, maar ook voor dokter en patiënt.

Volgens de Raad wijst alles erop dat vrouwen met borstimpla­ntaten ‘mogelijk een zeer laag maar verhoogd risico lopen’ op het ontstaan van een zeldzame vorm van lymfeklier­kanker. Het precieze ontstaan en de ontwikkeli­ng van de ziekte is trouwens nog steeds niet duidelijk.

Internatio­nale schattinge­n gaan uit van 600 gerapporte­erde gevallen op de meer dan tien miljoen protheses. In België heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG) weet van negen bevestigde gevallen. Wereld wijd zouden zestien mensen gestorven zijn. Nochtans is de ziekte goed behandelba­ar mits een vroege diagnose wordt gesteld.

Bij het merendeel van de gevallen gaat het om de ‘getexturee­rde’ implantate­n – die dus ruw zijn, en niet glad. De Hoge Gezondheid­sraad beklemtoon­t wel dat er geen wetenschap­pelijk bewijs is dat die getexturee­rde implantate­n in meer gevallen kanker veroorzake­n dan de gladde implantate­n.

Knobbeltje of zwelling

Het risico op lymfeklier­kanker is dus laag. Daarom vindt de Hoge Gezondheid­sraad dat de overheid geen bijkomende screenings of preventiev­e verwijderi­ng van borstimpla­ntaten moet starten.

Voor wie borstimpla­ntaten heeft gekregen, is het cruciaal ‘om regelmatig zelfonderz­oek te doen’ en bij de chirurg op raadplegin­g te gaan voor periodieke opvolging.

Bij een zwelling of knobbeltje wordt sterk aangeraden contact op te nemen met een arts, zelfs als het knobbeltje verschijnt na een jaar. Daarom is het cruciaal dat de artsen patiëntes leren om de symptomen op te sporen, zegt de Hoge Gezondheid­sraad.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium