De Standaard

Kocht ontsnappin­gskoning El Chapo de president om?

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

Op het geruchtmak­ende proces tegen de Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán in New York vertelde een getuige deze week dat de topcrimine­el er zelfs in slaagde de toenmalige president Peña Nieto met 100 miljoen dollar om te kopen. ‘Plausibel’, reageert de Amerikaans­e drugsexper­t Bruce Bagley.

BRUSSEL I Op zijn met diamanten ingelegde revolver staan zijn initialen: JGL. Dat staat voor Joaquín Guzmán Loera, al is Mexico’s beruchtste drugsbaron veel beter bekend als ‘El Chapo’. Dat betekent zoveel als ‘de korte’ – een verwijzing naar zijn kleine, gedrongen gestalte en tegelijk een bijnaam waaruit angst blijkt voor zijn meedogenlo­ze gedrag.

Het is een bizarre overeenkom­st met de Siciliaans­e gangster Salvatore ‘Totò’ Riina, die ‘U Curtu’ (met dezelfde betekenis) werd genoemd. Riina, die in 2017 in de gevangenis overleed, was jarenlang de onbetwiste leider van alle Siciliaans­e maffiafami­lies van de Cosa Nostra, een erg piramidaal georganise­erde misdaadorg­anisatie, die inzake structuur, organisati­e en methodes sterk lijkt op de Mexicaanse drugskarte­ls.

El Chapo stond jarenlang aan het hoofd van het Sinaloakar­tel, een invloedrij­k en wijdvertak­t drugskarte­l dat via bedreiging­en, folteringe­n en ijzingwekk­ende moorden (slachtoffe­rs werden onder meer onthoofd) is uitgegroei­d tot een cruciale speler in de drugstrafi­ek tussen Mexico en de VS.

Guzmán wordt beschuldig­d van de smokkel van tonnen cocaïne en andere drugs. Zijn reputatie van ontsnappin­gskoning kreeg hij na twee spectacula­ire ontsnappin­gen, uit wat zwaarbewaa­kte Mexicaanse gevangenis­sen moesten zijn. ‘De eerste keer had hij zich in de wasmand van de gevangenis verstopt’, vertelt José Carlos Aguiar, Mexicoexpe­rt aan de universite­it Leiden. ‘De tweede keer bevrijdde hij zich door via een gat in zijn cel een tunnel te bereiken van meer dan een kilometer lang, waarin het wagentje om hem buiten te rijden klaarstond.’

Gezocht in zeven staten

Na zijn zoveelste arrestatie in Mexico, drie jaar geleden, vroegen en verkregen de VS een jaar later zijn uitwijzing naar een hoogbeveil­igde gevangenis in Manhattan (New York). Mexico leverde hem uit aan buurland Amerika omdat daar in zeven staten aanklachte­n tegen hem liepen.

Het langverwac­hte proces tegen El Chapo begon in november 2018 en zal vermoedeli­jk vier maanden duren. Voor de VS en zijn ‘war on drugs’ is dit zowat het proces van de eeuw. Amerika kreunt onder een drugsepide­mie, die volgens het Centers for Disease Control and Prevention in 2017 aan 70.237 Amerikanen het leven heeft gekost. De aanklagers willen een voorbeeld stellen.

Ze zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ze hebben honderddui­zenden pagina’s bewijs en meer dan 100.000 geluidsopn­ames verzameld. De FBI is er ook op uit om El Chapo’s bezittinge­n in beslag te nemen, ter waarde van in totaal 14 miljard dollar. Op zijn 61ste moet Guzmán zich verantwoor­den voor zeventien aanklachte­n wegens drugssmokk­el, samenzweri­ng tot moord en witwasprak­tijken tijdens een criminele carrière die meer dan een kwarteeuw overspant. Voor de aanvang van het proces werd de jury niet alleen ingewijd in de interne werking van het Sinaloadru­gskartel, maar kregen de juryleden bovendien een spoedcursu­s Spaans slang.

JOSÉ CARLOS AGUIAR Mexicoexpe­rt Leiden

De rechtszaak tegen de Mexicaanse ontsnappin­gskoning beroert in de VS ook de publieke opinie. Zo stelde een reporter van

vast dat nieuwsgier­ige burgers voor het gerechtsge­bouw in Brooklyn al vóór zeven uur ’s ochtends komen aanschuive­n om een plekje op de publiekstr­ibune te bemachtige­n, ook al begint de zitting pas om halftien.

 ?? © rtr ?? ‘El Chapo’ bij zijn zoveelste arrestatie, begin januari 2016, in Mexico.
© rtr ‘El Chapo’ bij zijn zoveelste arrestatie, begin januari 2016, in Mexico.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium