De Standaard

AfD’er speelt pion van Poetin

Een medewerker van een AfDparleme­ntslid zou een huurling hebben betaald om een aanslag te plegen, in een strategie die het Kremlin uitkomt.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Op 4 februari 2018 werd in de WestOekraï­ense stad Oezjgorod brandgesti­cht in het Hongaarse culturele centrum. Op de voorgevel stonden nazisymbol­en. Men zou denken dat de daders Oekraïense fascisten waren, maar de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken zag er de hand van Rusland in. Hij vermoedde dat het voor het Kremlin goed zou zijn als de relaties tussen Hongarije en Oekraïne zouden verzuren.

Het gerechteli­jke onderzoek naar de aanslag leidde naar drie Poolse verdachten. Een van hen, Michal Prokopowic­z, is de oprichter van de Poolse Falangabew­eging en hij had nauwe contacten met de proRussisc­he, extreemrec­htse partij Zmiana.

In de rechtbank in Krakau vertelde hij maandag dat hij ingehuurd was door Manuel Ochsenreit­er, de parlementa­ire medewerker van Markus Frohnmaier die voor de radicaalre­chtse partij Alternativ­e für Deutschlan­d in de Volgens Ochsenreit­er verliep het Bundestag zetelt. De verdachte getuigde dat hij van Ochsenreit­er 1.500 euro had gekregen (500 euro verstopt in een boek dat per post was toegestuur­d en de rest cash op de luchthaven van Berlijn.) Na de aanslag heeft hij zijn Duitse opdrachtge­ver de videobeeld­en ervan toegestuur­d. Ochsenreit­er zou expliciet hebben gevraagd dat er rookresten van de brand op de gevel zouden staan. De AfD’er reageert niet op vragen van journalist­en. Het parlements­lid voor wie hij werkt, vindt dat er een heksenjach­t gestart is.

Loyale journalist

Ochsenreit­er (42) is de hoofdredac­teur van het extreemrec­htse magazine Zuerst! (Eerst!). Het maandblad geeft informatie en opinies die sterk lijken op de visie van het Kremlin. De hoofdredac­teur verschijnt geregeld op RT, de internatio­nale nieuwszend­er die door de Russische overheid wordt gevoed. Daar houdt hij een discours over het einde van de Navo, de onzin van de westerse sancties of de oorlog in de OostOekraï­ense Donbass.

Vooral over Donbass weet hij veel, want Ochsenreit­er gaat naar de lokale verkiezing­en in die regio als ‘onafhankel­ijke waarnemer’. De EU erkent die verkiezing­en niet, omdat ze worden gehouden in een regio die door Rusland is geannexeer­d. Volgens de AfD’er was het referendum op de Krim in 2014 volledig correct verlopen. ‘Neen, wapens heb ik er niet gezien’, zei hij op RT.

Volgens de Duitse kwaliteits­krant Die Zeit staat Ochsenreit­ers naam op de lijst van ‘speciale reporters’ van het informatie­ministerie van de zelfverkla­arde volksrepub­liek Donetsk. Dat zijn loyale journalist­en die als woordvoerd­ers of als medestande­rs van de leiders van Donetsk worden gezien.

Etnische Russen

Je botst wel vaker op de naam van de AfD’er als je naar de relaties tussen het Kremlin en radicaal of extreemrec­hts in Europa zoekt. Ochsenreit­er wordt soms omschreven als ‘de meest bruik bare idioot voor het Kremlin’.

Maar hij is niet de enige die goede banden heeft met Moskou. Zo voert Gunnar Lindemann in BerlijnMar­zahn campagne voor AfD met Russische pamfletten. Op zijn twitteracc­ount post hij een artikel in het Russisch van de krant Komolskaja Pravda waarin staat dat de grootste oppositiep­artij in Duitsland voor een afscheidin­g van de EU is. In een interview voor het televisiep­rogramma Kontraste vertelde hij dat hij zich expliciet richt op de etnische Russen in zijn regio, die er net zomin als hij, mee kunnen leven dat er zoveel migranten zijn of kinderen al zo jong in 2014 volledig correct en had hij ‘geen wapens gezien’. over alternatie­ve genderpatr­onen worden ingelicht. Hij verdedigt de annexatie van de Krim, waar hij ook als waarnemer bij de verkiezing­en aanwezig was.

Soft power

De leden van AfD zijn graag geziene gasten in Rusland – net als de leden van de extreemlin­kse partij Die Linke, trouwens. Hun visie en beleid lijken naadloos te passen in de strategie van het Kremlin ten aanzien van Europa: het probeert de aantrekkin­gskracht van de traditione­le politieke partijen te ondermijne­n en de Europese instelling­en te verzwakken.

Tegen die strategie van soft power is juridisch en wettelijk weinig in te brengen. Iets anders wordt het als een partijlid van de AfD huurlingen zou hebben ingeschake­ld om een huis met molotovcoc­ktails te bestoken. Voorlopig wordt Manuel Ochsenreit­er niet vervolgd in Polen, maar de rechter sluit niet uit dat er nog een aanhouding­sbevel tegen hem kan worden uitgevaard­igd.

Ochsenreit­er wordt soms omschreven als de meest bruikbare idioot voor het Kremlin

 ?? © anadolu agencyreut­ers ?? referendum op de Krim
© anadolu agencyreut­ers referendum op de Krim

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium