De Standaard

Mark ziet u

-

H et kan u niet ontgaan zijn, tenzij u onder een steen woont, waar het rustig toeven is. Het nieuwste tijdverdri­jf op sociale media heet #10yearchal­lenge en roept mensen op om een foto van tien jaar geleden opnieuw te posten, zodat we eens goed kunnen lachen met de stijlloze versie van onszelf.

Natuurlijk heb ik zelf ook teruggescr­old. Naar 2009, het jaar waarin mijn garderobe uit een Chirorok en een hoodie bestond. Het was de tijd waarin we nog hele fotoalbums van onze reizen op Facebook gooiden, omdat we geloofden dat dat mensen iets kon schelen, dus aan fotomateri­aal geen gebrek. De foto’s hebben babyvet en een totaal gebrek aan filters, kadrering of esthetiek gemeen. Wat was Facebook een gezellige plek om te vertoeven! We chatten nog gewoon op elkaars tijdlijn, vonden het relevant om in een status mee te delen welk vak we moesten blokken of dat het mooi weer was buiten. Facebook was een warme plaats met enkele tientallen mensen die je allemaal bij naam en gezicht kende.

Vandaag is het een veelal anonieme stortplaat­s van oeverloos lange meningen, met gestileerd­e foto’s en op maat gemaakte advertenti­es. Durf er nog maar aan te dénken om een nieuwe koptelefoo­n te kopen en u wordt er maanden mee om de oren geslagen, tot u er een koopt. Gewoon

Misschien is het een trucje van Facebook om zijn gezichtshe­rkenning op punt te zetten

om er vanaf te zijn. Behalve wat zelfrelati­vering levert zo’n challenge ook een nostalgisc­h reisje in de tijd op.

En dan komt de reality check! Dit is 2019, privacy heeft het al lang van nostalgie gewonnen. Niemand weet nog goed wie de #10yearchal­lenge begon – zo gaat dat met hypes – maar op de website van het technologi­etijdschri­ft Wired oppert Kate O’Neill dat het misschien een trucje van Facebook zélf is om hun gezichtshe­rkenning op punt te zetten. Miljoenen kantenklar­e data met een vaste tijdspanne van tien jaar tussen foto’s: ze zijn een godsgesche­nk voor algoritmes die verouderin­g en leeftijdsh­erkenning in kaart moeten brengen. Om advertenti­es op maat van uw levensfase te maken, bijvoorbee­ld.

Benieuwd of we bij de #50yearchal­lenge met gesponsord­e rollators en bedpannen nog even hard om onszelf zullen kunnen lachen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium