De Standaard

Aan boord voor de stemmen, maar ook niet meer dan dat

JeanMarie Dedecker wordt posterboy voor de NVA in WestVlaand­eren, maar gaat daarna zetelen als onafhankel­ijke. Wat koopt de partij daarmee?

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I ‘Ja, Dedecker mag zoals afgesproke­n tegen NVAvoorste­llen stemmen als hij verkozen wordt’, zegt WestVlaams NVAlijsttr­ekker Sander Loones. ‘Noem het een politiek verstandsh­uwelijk met een ideologisc­he fond.’

Ook al prijkt hij straks als lijstduwer samen met Loones op alle NVAaffiche­s, toch wordt JeanMarie Dedecker geen partijlid en zal hij geen deel uitmaken van de NVAfractie in het parlement.

Die beslissing kwam er volgens de partij op ‘wederzijds­e vraag’. Dedecker krijgt naar eigen zeggen een vrijgeleid­e, zijn tegenstand­ers binnen de NVA benadrukke­n dat zijn onafhankel­ijke status ‘noodzakeli­jk was voor de interne cohesie’. Rest de vraag wat de NVA precies te winnen heeft door in zee te gaan met Dedecker?

‘Doe zoals JeanMarie’

Het inlijven van Dedecker heeft al minstens één groot voordeel: Lijst Dedecker kan NVA zelf geen stemmen meer afsnoepen.

Tegelijk moet hij ook erger voorkomen voor de partij. Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen stak het weggeveegd­e Vlaams Belang de neus weer aan het venster in WestVlaand­eren, vaak ten koste van de NVA. De partij wil voorkomen dat die trend zich doorzet bij de federale verkiezing­en.

De tweet van NVAlijsttr­ekker Loones spreekt op dat vlak boekdelen. ‘Kies jij voor de Marrakechp­artijen? Of kies jij voor de NVA? Doe zoals JeanMarie Dedecker.’

‘In 2014 zei Vlaams Belang nog dat ze in WestVlaand­eren geblokkeer­d werden door Dedecker’, zegt politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent). ‘Ook nu is hij als antiestabl­ishmentpol­iticus een groter gevaar voor hen dan de NVA.’

Dedecker geeft zelf aan dat hij geen eigen campagne plant, maar zich ‘volledig inschrijft’ in de NVAcampagn­e van de nog altijd relatief onbekende Loones. ‘Met strak geleide ploegcampa­gnes kunnen we elkaar bevruchten’, geeft die laatste aan dat hij optimaal wil profiteren van Dedecker als posterboy.

Extra zetel binnenhale­n

Maar levert het ook iets op? Met ‘40.000, misschien 50.000’ stemmen legt Dedecker de lat voor zichzelf bijzonder hoog. Ter vergelijki­ng: de vorige Kamerlijst­trekker Brecht Vermeulen haalde er 37.005.

In het allerbeste scenario voor de NVA verzekert Dedecker daarmee niet alleen het behoud van de zes WestVlaams­e Kamerzetel­s, maar wint hij ook een bonuszetel. ‘Dat zal nodig zijn, als de NVA er winst uit wil halen, aangezien ze op zijn onafhankel­ijke zetel niet echt kunnen rekenen’, zegt Bouteca.

Het zal ook cruciaal zijn om de ontevreden WestVlaams­e NVA’ers te sussen die het manoeuvre vorige week al wegzetten als een ‘kortetermi­jnoplossin­g’. Zelf stelt Dedecker zich voorlopig bescheiden op. ‘Ik zal heel solidair zijn en als ik niet akkoord ga, zal ik achter de schermen mijn stem wel laten horen.’

‘Ik zal solidair zijn en als ik niet akkoord ga, zal ik achter de schermen mijn stem wel laten horen’ JEANMARIE DEDECKER Onafhankel­ijke lijstduwer NVA in WestVlaand­eren

 ?? © Fred Debrock ?? Met ‘40.000, misschien 50.000 stemmen’ legt Dedecker de lat voor zichzelf bijzonder hoog.
© Fred Debrock Met ‘40.000, misschien 50.000 stemmen’ legt Dedecker de lat voor zichzelf bijzonder hoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium