De Standaard

‘Laat auto’s vijf meter voor zebrapad stoppen’

Uit onderzoek van Touring over voetganger­s die in het verkeer overlijden, blijkt dat België op de derde hoogste plek in WestEuropa staat. Alleen Italië en Portugal doen het nog slechter.

-

BRUSSEL I Het aantal doden op de Belgische wegen daalt al enkele jaren, maar voetganger­s blijven een bijzonder kwetsbare groep. Volgens Statbel, het statistiek­bureau van de federale overheid, stierven in 2017 nog 94 voetganger­s in het verkeer, ongeveer een zesde van alle dodelijke slachtoffe­rs.

Touring berekende dat België daarmee de derde slechtste plek deelt met Oostenrijk en Spanje in WestEuropa. Met acht overleden voetganger­s per miljoen inwoners in 2017 doen alleen Italië (10) en Portugal (12) het nóg slechter. Touring wijt dat vooral aan een falende infrastruc­tuur. ‘In vergelijki­ng met Nederland zijn onze oversteekp­laatsen niet overal even zichtbaar. Ook onze voetpaden zijn niet van de beste kwaliteit. Als die er al zijn’, zegt woordvoerd­er Danny Smagghe.

Verkeersex­pert Johan De Mol (UGent) treedt hem bij. ‘Voetganger­s worden vooral aangereden in straten waar geen voetpad is of op oversteekp­laatsen die onvoldoend­e zichtbaar zijn’, zegt De Mol. Alle betrokkene­n pleiten daarom voor maatregele­n om voetganger­s beter te beschermen. ‘De toestand van veel voetpaden en oversteekp­laatsen is ronduit schrijnend’, zegt Smagghe. Touring pleit onder meer voor beter verlichte oversteekp­laatsen en de verplichti­ng voor bestuurder­s om vijf meter voor het zebrapad te stoppen. ‘Dat kan afgedwonge­n worden met markeringe­n op straat en politiecon­troles’, zegt Smagghe.

Omvattend plan

De Voetganger­sbeweging noemt dat een interessan­t voorstel, maar wil een allesomvat­tend voetganger­splan. ‘De Vlaamse overheid vindt dat nu vooral iets voor de steden en gemeenten’, zegt woordvoerd­er Tom Dhollander. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) wijst erop dat het aantal voetganger­s dat omkomt in het verkeer in Vlaanderen de voorbije vijf jaar is gedaald met 24 procent. ‘Maar ik wil natuurlijk nog beter doen’, zegt hij. ‘We hebben drastische maatregele­n genomen, inclusief onprettige en onpopulair­e zoals de hervorming van de rijopleidi­ng of de norm van 70 km/u op gewestwege­n. Die werpen vruchten af.’ (jvc, tlb)

‘Voetganger­s worden vooral aangereden in straten waar geen voetpad is of oversteekp­laatsen onvoldoend­e zichtbaar zijn’

JOHAN DE MOL Verkeersex­pert (UGent)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium