De Standaard

Een amigo uit de amigo laat je niet vallen

Vraag rapper Soufiane Eddyani niet om zijn vriend, de veroordeel­de tienerpooi­er, in de steek te laten. Dat doet hij niet. Diens daden afkeuren, wil hij wel.

-

ANTWERPEN I Of zijn zorgvuldig gecultivee­rde imago van brave jongen eronder geleden heeft? Eddyani haalt zijn schouders op. De jonge twintiger uit Antwerpen focust liever op de toekomst: er zijn jonge talenten die hij wil steunen, sociale projecten waaraan hij wil deelnemen en bovenal: hij wil België op de kaart blijven zetten.

Al enkele jaren zet Eddyani zichzelf in de markt als het beschaafde alternatie­f in de vaderlands­e rapwereld. Met succes, hij haalt vlot miljoenen views op Youtube. Maar door de controvers­e over zijn nummer ‘Amigo’ komt die reputatie in het gedrang.

Op een persconfer­entie gisteravon­d ging hij voor eerst sinds de heisa van de voorbije weken de confrontat­ie aan met de nationale media. Steeds kalm maar niet helemaal op zijn gemak verdedigde hij zijn ‘onvoorwaar­delijke’ vriendscha­p met Bilal A., beter bekend onder de artiestenn­aam Moreno.

Die werd veroordeel­d tot zes jaar cel nadat hij actief was geweest als tienerpooi­er. ‘Amigo’, dat zowel vriend als gevangenis betekent, is aan hem opgedragen. Maar daarmee wil hij de feiten niet goedpraten, benadrukte Eddyani. Het nummer zou ook niet over die daden gaan.

Hij omschreef zijn jeugdvrien­d als ‘een held’. Niet voor de feiten waarvoor hij veroordeel­d is – die keurde Eddyani uitdrukkel­ijk af – wel omdat Moreno nu zelf al getuigd heeft over de gevaren van de straat. Er zou schuldbese­f zijn.

De jonge rapper gelooft in tweede kansen, zeker voor iemand die dezelfde achtergron­d heeft als hijzelf, maar die een andere richting is opgegaan. ‘Wij zijn er om ervoor te zorgen dat hij kan terugkeren.’

Enkelband

Excuses zijn er voor iedereen die zich gekwetst zou voelen. Eddyani denkt zelfs dat er een positief effect kan zijn op de strijd tegen tienerpooi­ers. ‘Het probleem is nu aangekaart. Ik hoop dat het nu ook aangepakt wordt. Niet alleen voor maar ook achter de schermen.’

Daarmee zinspeelde hij op uitspraken van onder anderen Zuhal Demir (NVA), die hem publiekeli­jk verketterd­e. Gisteren sprak hij liever niet over haar.

Moreno had ook aanwezig moeten zijn op de persconfer­entie maar gaf uiteindeli­jk verstek. Zijn advocaat had daar een uitleg voor: met zijn enkelband mag hij maar een gelimiteer­d aantal uren buitenkome­n. Die uren reserveerd­e hij liever voor zijn opleiding. ‘Op een dag zal hij hier zitten om alles uit te leggen’, aldus Eddyani, die nog meegaf dat zijn boekingen voor optredens niet te lijden hadden onder de controvers­e. (sco)

Eddyani noemt zijn vriend Moreno een held omdat hij nu zelf heeft getuigd over de gevaren van de straat

‘Ik hoop dat het probleem van de tienerpooi­ers nu ook aangepakt wordt. Niet alleen voor maar ook achter de schermen’ EDDYANI Rapper

 ?? © Gert Jochems ?? Eddyani maakt zich geen zorgen over zijn imago: ‘De boekingen lijden niet onder de controvers­e.’
© Gert Jochems Eddyani maakt zich geen zorgen over zijn imago: ‘De boekingen lijden niet onder de controvers­e.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium