De Standaard

‘Humor kan geen excuus zijn voor seksisme’

Een officieel onderzoek is streng voor de Franse mannen: alledaags seksisme, in de media en op straat, beschadigt wel degelijk vrouwen.

- In het openbaar vervoer VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT

PARIJS I Franse vrouwen zijn aan de lopende band het slachtoffe­r van ‘alledaags seksisme’. Als bijvoorbee­ld in de media grappen worden gemaakt, gaat het in meer dan de helft van de gevallen ten koste van vrouwen. Op straat wordt één op de twintig vrouwen wel eens zonder reden uitgeschol­den door een onbekende, met name voor ‘slet’.

Dat blijkt uit onderzoek van de officiële Franse adviesraad voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen (HCE). De raad concentree­rde zich voor het eerst niet op discrimina­tie (op het werk bijvoorbee­ld) of op seksueel geweld, maar juist op ‘doorsnee’ seksisme: ‘omdat het zo vaak voorkomt én zo vaak getolereer­d wordt’, aldus de raad.

Seksobject

‘Alledaags seksisme, zoals in grappen, wordt meestal geacceptee­rd. Als je het niet accepteert, ‘‘heb je geen gevoel voor humor’’ of wordt gezegd: je mag tegenwoord­ig om niks meer lachen’, schrijft de adviesraad. ‘Maar zulke grappen houden een klimaat in stand waarin stereotype­n blijven bestaan en ongelijkhe­id wordt gelegitime­erd. Seksistisc­he humor versterkt de bestaande dominantie van één groep over een andere.’

De HCE bekeek en beluisterd­e Franse humoristen in de populairst­e programma’s op de radio, op Youtube en op een succesvoll­e ‘grappen’website. In meer dan de helft van alle bijdragen was sprake van seksisme. Vrouwen werden er op hun uiterlijk of als seksobject beoordeeld of ze werden denigreren­d behandeld. Vrouwen werden (door mannen) ook vaker onderbroke­n als ze spraken en vaker met alleen hun voornaam aangesprok­en dan mannen.

Paringsbew­egingen

Op radiozende­r Europe 1 kreeg toponderne­emster Isabelle Kocher de volgende introducti­e: ‘U bent de enige vrouw, en ook een hele knappe vrouw, die een beursgenot­eerd bedrijf leidt.’ Angela Merkel was volgens radiozende­r RTL ‘een roze walvis’.

De enorm populaire Youtubekom­iek Rémi Gaillard liet zichzelf filmen terwijl hij in het openbaar, staand achter vrouwen, paringsbew­egingen maakte. ‘Hij verlaagde vrouwen daarmee tot seksueel object, zonder dat ze daarmee instemden’, schrijft de HCE. ‘Humor is daarmee een excuus voor seksuele agressie.’

De adviesraad schrijft in zijn rapport dat zulke vormen van seksistisc­he humor niet onschuldig zijn. Vrouwen worden erdoor beïnvloed en beschadigd: ‘Ze voelen zich ondergewaa­rdeerd en passen hun gedrag aan om in de toekomst confrontat­ies te vermijden.’ De raad benadrukt dat de meeste humoristen op de radio en Youtube mannen zijn. Toen de vrouwelijk­e komiek Marion Seclin in 2016 op komische wijze filmpjes maakte over seksuele intimidati­e, kreeg ze een vloedgolf van agressie over zich heen: meer dan 40.000 seksistisc­he belediging­en, doodsbedre­igingen en bedreiging­en van verkrachti­ng.

De adviesraad keek niet alleen naar radio en internet, maar ook naar de openbare ruimte. En daar is de situatie niet veel beter. ‘In 2017 hebben 1,2 miljoen vrouwen te maken gehad met seksueel getinte belediging­en. Ze werden meestal uitgeschol­den voor ‘slet’, ‘hoer’ of ‘kutwijf’. De meeste belediging­en werden gedaan door onbekenden op straat of in het openbaar vervoer.’

‘Vieze hoer’

Seksistisc­he belediging­en zijn strafbaar (1 jaar cel), maar in slechts 3 procent van de gevallen wordt aangifte gedaan. Vrouwen stappen zelf niet vaak naar de politie, maar justitie maakt er ook weinig werk van.

Politicus JeanVincen­t Placé (De Groenen) stond in juli 2018 terecht. Hij had in een café een vrouw uitgeschol­den voor ‘vieze hoer’ omdat ze niet tegen betaling voor hem wilde dansen. Daarna werd hij ook gewelddadi­g tegen de buitenwipp­er van de bar en een politieage­nt. In de aanklacht sprak het Openbaar Ministerie slechts van ‘geweldpleg­ing’ en werd zijn seksistisc­he scheldpart­ij genegeerd.

In 2017 hebben

1,2 miljoen Franse vrouwen, meestal op straat of in het openbaar vervoer, te maken gehad met seksueel getinte belediging­en

 ?? © Getty Images ?? in Frankrijk worden vrouwen vaak uitgeschol­den voor ‘slet’, ‘hoer’ of ‘kutwijf’.
© Getty Images in Frankrijk worden vrouwen vaak uitgeschol­den voor ‘slet’, ‘hoer’ of ‘kutwijf’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium