De Standaard

Wat voor ouders zijn dat in ‘Thuis’?

-

D aar is een kind gestorven. Het kreeg een verdwaalde politiekog­el in het hoofd. U denkt misschien aan de tweejarige Mawda, gelukkig hebben we het maar over de fictieve Sandrine, de tienjarige adoptiedoc­hter van dokter Ann uit Thuis. Woensdagav­ond werd Sandrientj­e al hersendood verklaard, gisteren ging ze dan helemaal de pijp uit. Dokter Ann en haar ex Mayra (die onlangs uit de reeks werd geschreven maar nu snel even uit Kaapverdië kwam overgevlog­en) zijn er kapot van, dat zult u begrijpen.

U zult dat vooral begrijpen omdat u er kennelijk zelf kapot van bent. De Thuiskijke­r gaat zo op in zijn portie dagelijkse fictie, meent de VRT, dat hij enige begeleidin­g nodig heeft bij dit soort schokkende gebeurteni­ssen. Daarom verscheen gisteren na de dramatisch­e ontwikkeli­ngen een filmpje online waarin Thuisactri­ce Monika Van Lierde (dokter Ann) gezellig aan de babbel is met de elfjarige Marie Robyns, die de laatste versie van Sandrientj­e speelde. Dat doet de VRT ‘om het afscheid te verzachten’. En, voor dat deel van de bevolking waarvoor helemaal geen hulp meer kan baten, ‘om duidelijk te maken dat Sandrine maar een personage was, dat er niet écht een kind is overleden’.

Een Youtubefil­mpje maakt duidelijk dat er niet echt een kind dood is

Die emotionele betrokkenh­eid van de kijkers is aandoenlij­k, maar moeilijk te begrijpen. Om te beginnen werd Sandrine door de jaren heen door zoveel verschille­nde kindacteur­s vertolkt, dat je er nauwelijks een emotionele band mee kon ontwikkele­n. Bovendien: haar biologisch­e ouders lijkt het geen moer te kunnen schelen dat ze dood is. Biologisch­e moeder Peggy (al even geleden uit de soap geschreven richting Portugal) is op de hoogte, maar vond het tot nu niet nodig om even over te vliegen. Met de biologisch­e vader is het nog erger gesteld: dat is advocaat Tom, die wel nog in de reeks zit. Tom had het de voorbije weken zo druk met allerlei gedoe op kantoor dat hij er niet eens toe kwam naar de toestand van zijn dochtertje te informeren. Bij haar adoptiemoe­der. Die zijn zus is. Waarom zouden wij er dan wakker van liggen? Dina Tersago.

 ?? © Charlotte Speck ??
© Charlotte Speck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium