De Standaard

En toen werd de man volwassen

- LUT CLINCKE Raf Simons.

Bij Raf Simons zagen we de jonge Belgische band Whispering Sons, maar sneakers waren er niet te bespeuren. Op de eerste dagen van de Parijse mannenmode­week zetten grijs, zwart, marine en beige nieuwe versies van de tijdloze mannengard­erobe neer.

Geen donkere zaal in de mindere buurten van Parijs, zoals we gewoon zijn bij Raf Simons, maar het vijfsterre­nhotel ShangriLa. Het kader alleen al deed vermoeden dat Simons zou uitpakken in grote stijl. En dat deed hij ook. Geen streetwear te bespeuren ditmaal, noch ‘versleten’ truien met gaten zoals we de laatste seizoenen zagen bij de Belg. De modellen zagen er onberispel­ijk uit, alsof de studenten van vroeger volwassen geworden waren en midden in het zakenleven stonden.

Wollen mantels met brede schouders, vooral lang, maar ook wollen variaties op de blouson, trenchcoat­s in tijdloze kleuren – marine, camel, beige – passeerden de revue. Sommige opgeleukt met fotoprints uit de films van David Lynch en lussen waaraan metalen gadgets hingen.

En dan kwam een pauze met een optreden van de Belgische postpunkba­nd Whispering Sons, bekend van het nummer ‘Alone’. Raf Simons had frontvrouw Fenne Kuppens zelf gevraagd nadat hij de groep in Antwerpen had zien optreden.

Na de pauze defileerde­n dezelfde modellen met dezelfde kleren, ditmaal in felle kleuren. Opvallend: alle modellen droegen zwarte lederen schoenen. Een honderd procent sneakerfre­e show, als

statement kan dat tellen.

Michael Jackson bij Louis Vuitton

Een witte handschoen met glitters, dat was de uitnodigin­g voor de show van Louis Vuitton. Het decor op de catwalk: een grauwe straat in een foute buurt. De soundtrack: ‘You know what’s good’, gecomponee­rd en live gebracht door Devonté Hynes, bekend als Blood Orange.

Virgil Abloh, die sinds twee seizoenen de mannencoll­ectie van dit Franse luxehuis ontwerpt, liet zich inspireren door zijn idool Michael Jackson. Verwijzing­en naar de musical The Wiz kwamen terug in kleurige motieven, die de uitzonderi­ng op de regel vormden: de collectie was overwegend grijs, zwart en camel, met paars als uitschiete­r.

De dynamische sportswear die vorige zomer de show domineer

Virgil Abloh (Louis Vuitton) liet zich inspireren door zijn idool Michael Jackson

de, maakte nu plaats voor wollen mantels en pakken, trenchcoat­s maar ook zilverkleu­rige parka’s, truien met ingewerkt stars and stripesmot­ief in grijstinte­n.

Van kleurencla­sh tot accent

Rick Owens hield het ook bij rustige kleuren en focuste op details zoals jassen met ingewerkte tassen. Issey Miyake legde de kleuraccen­ten vooral in de accessoire­s, zoals felkleurig­e heuptassen en flashy schoenen. Ook de lange, wijde regenmante­ls met

 ?? © rr ??
© rr
 ?? © afp ?? Walter Van Beirendocn­k.
© afp Walter Van Beirendocn­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium