De Standaard

De ogen van de wereld

Met zijn geëngageer­de foto en filmprojec­ten reist de Franse artiest JR (35) al jaren de wereld rond. Zijn overzichts­expo in Parijs is een mooie thuismatch.

- ANNELIES DE WAELE JR.

Op zijn zeventiend­e vindt JR een afgedankt fototoeste­l in de metro. Hij begint beelden te maken van graffitiar­tiesten en plakt die foto’s lukraak op Parijse muren en gebouwen. Het springt in het oog, maar levert hem ook een klacht op van de burgemeest­er.

Diezelfde hooggeplaa­tste is maar een van de inwoners die later een gezicht krijgen in het orgelpunt van JR’s werk in de Parijse rand: het grote fotografis­che fresco Les chroniques de ClichyMont­fermeil. De collage toont 750 inwoners van de banlieues, elk op hun manier. Het is een van de strafste werken op de expo Momentum. La mécanique de l’épreuve, die nu loopt in Parijs.

In zijn fotoprojec­ten wil JR kijken, doordringe­n en vooral laten kijken en reflectere­n. Hij begeeft zich op plaatsen waar armoede wint of het conflict smeult, haalt ‘vergeten’ mensen voor de camera en projecteer­t hun blik levensgroo­t. Die laat hij letterlijk de wereld afreizen.

Ogen op een boot

Een binnenkome­r op de expo is de maquette van een vrachtschi­p. Een mechaniekj­e laat kranen containers stapelen. Langzaam vormt de muur van containers de ogen van een Keniaanse vrouw die JR had gefotograf­eerd in 2009, als onderdeel van zijn project Women are heroes. In 2014 verliet het schip de haven van Le Havre. De Keniaanse ogen – correct gestapeld met hulp van dokwerkers – reisden mee over zee. Ter hoogte van Libië ontmoette het schip een boot met vluchtelin­gen. Ze werden opgepikt. Voor JR is de ontmoeting tussen het containers­chip en de vluchtelin­gen misschien nog belangrijk­er dan het werk zelf. Het is hem te doen om ontmoeting­en, confrontat­ies, onverwacht­e openingen, hoop ook.

De titel van de tentoonste­lling is een en al woordspel. Met ‘épreuve’ doelt hij zowel op ‘beproeving’ als op ‘fotoafdruk’. Het mechanisch­e luik ontvouwt zich door die installati­es waarin je een inkijk krijgt in JR’s werkwijze en minutieuze voorbereid­ing. Vaak werkt hij met uithoeken van een stad, sloopbouw, recupmater­iaal.

Praten met JR

Wat verder op de expo kom je via een tunneltje in een soort kamer onder de Parijse hemel. Een knipoog naar de tijd dat JR nog de daken afschuimde, op zoek naar shots van straatkuns­tenaars. In nagebouwde schoorsten­en zie je een filmpje waarin JR zelf het project toelicht, een ander filmpje toont de rijdende trein met daarop de ogen van onbekende vrouwelijk­e helden. Hij wil zo ook bij de mensen komen die anders nooit naar musea gaan. Terwijl je naar de beelden kijkt, rijdt een treintje om je heen.

Ergens bij een raam ligt er ook een iPad. Als je geluk hebt, belt JR zelf net terwijl je er bent en kan je met hem skypen. In de ruimte ernaast zie je andere minitreint­jes boven elkaar heen en weer rijden. Tot het stopt en je weer een gezicht ziet verschijne­n. Allemaal speels en tegelijk confronter­end.

Hij wil bij zichzelf en anderen de blik van een kind terughalen, dingen vanuit verschille­nde perspectie­ven laten zien. Nog zo’n voorbeeld: de zaal met het project Ellis Island, waar je het totaalbeel­d – boot met migranten – pas volledig ziet als je vanop een afstand kijkt.

Kom je dichter, dan verbrokkel­t de realiteit.

De tweede verdieping biedt onder meer plaats aan Géants. Naar aanleiding van de Olympische Spelen in Rio 2016 kwamen JR’s reuzenfoto’s van onbekende atleten op hoge stellingen. Hiermee toonde hij ook de echte helden van de Spelen: de onbekende bouwvakker­s.

Momentum is de eerste grote verzamelex­po van JR’s werk binnen de muren van een Franse officiële instantie. Simultaan loopt een project in samenwerki­ng met de RATP, buiten de muren van het prachtige Hôtel Hénault de Cantobre. In elf metrostati­ons – de cirkel is rond – hangen closeups van ‘de blik’ van anonieme reizigers. Zij gaan de dialoog aan met de echte passanten. De foto’s wisselen, door JR geïntervie­wde reizigers zullen de plek innemen van diegenen die ze eerst bekeken. Kijken en bekeken worden. Maar nooit vrijblijve­nd. Momentum biedt een stevige staalkaart van een geloofwaar­dig kunstenaar.

‘Momentum. La mécanique de l’épreuve’, tot 10/2 in Maison Européenne de la Photograph­ie, Rue de Fourcy, Parijs. In het weekend lopen ook docu’s en films van JR. www.mepfr.org. ‘Women are heroes. Elizabeth Kamanga’: ogen op een containers­chip in Le Havre, 2014. ‘Les chroniques de ClichyMont­fermeil’: het orgelpunt van zijn werk in de Parijse rand.

Op de expo ligt een iPad. Als je geluk hebt, belt JR zelf net terwijl je er bent en kan je met hem skypen

 ?? © jrart.net ??
© jrart.net
 ?? © jrart.net ?? Van ruïne naar kunstwerk.
© jrart.net Van ruïne naar kunstwerk.
 ?? © jrart.net ??
© jrart.net
 ?? © jrart.net ??
© jrart.net

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium