De Standaard

Literair design

-

VEERLE VANDEN BOSCH

Toon me je interieur en ik zeg je wie je bent – om te beginnen zegt het meestal al iets over hoe diep je portemonne­e is. Als dat cliché opgaat voor levende sterveling­en, geldt het nog meer voor literaire personages: het interieur dat een schrijver voor zijn schepping verzint, is geen vrijblijve­nd decor. Ook niet voor de personages zelf: waarom wordt de bijdehante en onafhankel­ijke Elizabeth Bennett uit Jane Austens Pride and prejudice bijvoorbee­ld pas verliefd op Mr. Darcy nadat ze zijn landgoed Pemberley heeft gezien? A very posh place indeed. Komt het doordat het huis een weerspiege­ling is van de nobele inborst van de eigenaar, of maakt Elizabeth ietwat materialis­tischer overweging­en? Het is een van de charmes van het boek dat Austen dat in het ongewisse laat.

De Amerikaans­e literatuur­professor Susan Harlan raakte zo gefascinee­rd door de relatie tussen literaire personages en hun interieurs dat ze er een heel boek aan wijdde: in Decorating a room of one’s own (Abrams Image, 208 blz.) gaat ze met papieren beroemdhed­en in gesprek over interieurd­esign: van Mrs. Dalloway tot Jane Eyre, van Victor Frankenste­in tot Raskolniko­v.

Dat doet ze tongue in cheek: de woonsten van de interviewe­es worden omschreven in regelrecht makelaarsj­argon. Zo wordt de cottage waar Elinor Dashwood uit Sense and sensibilit­y met haar moeder en twee zussen haar intrek neemt nadat ze door hun stiefzoon en broer werden buiten gewerkt op het familielan­dgoed ‘comfortabe­l en compact’ genoemd, een eufemisme voor teleurstel­lend klein. De interviews zouden zo uit een lifestyleb­lad kunnen komen: onder kopjes als ‘stijl, inspiratie, belangrijk­ste blikvanger­s, grootste uitdaging en verwezenli­jking, grootste blunder en toekomstpl­annen’ komen we te weten hoe deze romanhelde­n en heldinnen aankijken tegen interieurd­esign. Daarbij zetten ze zichzelf al eens te kijk. Wickham Place, de woonst van Margaret en Helen Schlegel uit E.M. Forsters Howard’s end klinkt als een plaatje: ‘intellectu­al meets beautiful’, zo omschrijft Margaret haar stijl. Het is een levendig huis, waar veel gelezen en gediscussi­eerd wordt, maar waar wel neergekeke­n wordt op de inrichting van de flat van Mr. Bast, die niet het geluk heeft in de betere wijken van Londen te wonen. Margaret is een suffragett­e en vindt zichzelf heel vooruitstr­evend, maar snobisme is haar niet vreemd.

Wat ontbreekt er nog aan het decor? Meer spinnenweb­ben en verval voor Miss Havisham uit Charles Dickens’ Great expectatio­ns, centrale verwarming volgens Lady Macbeth – het is niet altijd een pretje om te wonen in een decor dat een schrijver voor je heeft bedacht.

Het interieur dat een schrijver voor zijn schepping verzint, is geen vrijblijve­nd decor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium