De Standaard

In de middeleeuw­en

-

Detail van een pagina uit de ‘Chroniques de Hainaut’, met een miniatuur van Rogier van der Weyden, ca. 1447. Centraal staan Filips de Goede (in het zwart) en zijn zoon Karel de Stoute (in het geel).

Schrijver en conferenci­er Bart Van Loo (45) begint zijn nieuwe boek met een captatio benevolent­iae die vele (oudere Vlaamse) lezers persoonlij­k zal aanspreken. Hij geraakte als jonge snaak gefascinee­rd door een ongewone, lugubere prent uit ’s Lands Glorie, de naoorlogse prentenboe­kenreeks over de ‘Belgische’ geschieden­is, een romantisch­patriottis­ch werk dat je met bonnetjes van de kruidenier bij elkaar moest verzamelen. Prent 182, met het verhakkeld­e lijk van Karel de Stoute op een besneeuwde vlakte bij Nancy in 1477, liet Van Loo niet los. Die geschieden­is zou hij ooit schrijven en ze is nu klaar: het werd meer dan het verhaal van Karel alleen; het werd De Bourgondië­rs. Aartsvader­s van de Lage Landen.

Dat wij nog steeds bourgondië­rs genoemd worden, komt gewoon doordat we een hang naar lekker eten en drinken delen met de gelijknami­ge inwoners van de Franse landstreek, maar ooit wáren wij Bourgondië­rs, zou je wat kort door

de bocht kunnen stellen. De Lage Landen zijn een ‘uitvinding’ van de Bourgondis­che hertogen die in de vijftiende eeuw geduldig hun gebied uitbreidde­n en finaal over onze contreien heersten. Dat is de positie die Van Loo met verve verdedigt.

Bart Van Loo kennen we van zijn originele thematisch­e Frankrijkb­oeken en zijn biografie van Napoleon. Deze keer is zijn opzet nog grootser. Hij ontpopt zich opnieuw tot rasvertell­er. Hij neemt zijn lezer bij de hand – eigenlijk op een vrij ouderwetse schoolmees­tersmanier, maar met kennis van de recentste stand van het historisch onderzoek.

De Bourgondië­rs leefden in een uitermate boeiende tijd. We nemen deel aan bloedige veldslagen, zitten aan bij theatrale huwelijksb­anketten, beleven spannende steekspele­n en stappen op in indrukwekk­ende begrafenis­stoeten. Het is een cliché, maar het is ‘alsof we erbij zijn’. We mengen ons tussen opstandige Gentenaren, zijn getuige van wrede wraakactie­s en afreke

Bart Van Loo is de perfecte gids door het verleden, maar hij vergeet niet in welke tijd we leven

 ?? © kbr ??
© kbr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium